Абсурд?! Граждани не бяха допуснати да влязат в община Самоков, Димитър Слатински: Даже дойде полиция да ме арестува, искам от кмета Георгиев писмена заповед с мотив защо не мога да вляза

  • Портиерът Първан Първанов: Аз съм тука да си върша работата, има две заповеди. Ако искам – ще те пускам, ако искам – няма

Достъпът до канцелариите на чиновниците в община Самоков бе ограничен. Рано сутринта десетки хора имаха работа в общината, искаха да представят документи, други се бяха запътили да присъстват на сесията на Общинския съвет, чиито заседания по принцип са обявени за публични. „Само по принцип ли е прозрачността в община Самоков”, коментираха недопуснатите. Още на партера те бяха пресрещани от портиера Първан Първанов, който разпитваше дошлите в общината „за къде са“. Портиерът спря и репортер на в. “Вяра“ и заяви, че толкова рано – в девет без петнайсет – служителите не са започнали работа. „Ти си тръгнала на сесия, аз те знам. Сесията още не е почнала. Аз съм тука да си върша работата, има две заповеди. Ако искам – ще те пускам, ако искам – няма“, заяви портиерът.

Десетки хора се събраха на партера заради строгия пропускателен режим и се чуваха викове: „А мен може ли да ме пуснете?“. „Мен също не ме пуснаха, за пръв път ми се случва, питаха ме къде отивам – имат ли право да ме питат такова нещо? Те имат право само да ми поискат лична карта“, коментира Василка Хаджийска.

Портиерът отправи обиди към гражданите и твърдеше, че „ще си иска каквито документи си иска“. Самоковци бяха възмутени от забраните за достъп до чиновниците в общината. За опазването им имаше даже и полиция, оказа се, че ги е извикал портиерът.

До служителите в общината не бе допуснат за пореден път и Димитър Слатински. „Обясниха ми, че нямам право да влизам, искаха да ме арестуват, защото им казах, че отивам на сесията на Общинския съвет. Казаха ми, че нямам право. Дойде полицията и казаха, че ще ме арестуват. Аз им обясних, че искам да се изкажа на сесията, че имам даже записано питане в Деловодството. Показах им входящия номер и тогава ме пуснаха“, сподели пред в. „Вяра“ общественикът Димитър Слатински. „Кметът ли е издал тази заповед? Така ли, бащата на кмета, Владимир, се държеше с хората, когато самият той беше портиер?“, пита още Димитър Слатински.

Слатински все пак успя да стигне до сесията на съветниците, като заяви:  „След като ми забраняват да влизам в общината, да се обосноват, а не да викат полиция. Искам да ми напишете писмена забрана, че няма право да влизам в общината. Второто ми питане бе във връзка с нахлуване в частен имот – става дума за строителството на физкултурния салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Таня Дикова – собственичка на имота, в който са нахлули строителите на общината, е изхвърлена от собствеността си, дори не са я обезщетили за имота, а имат предварителна договорка да й се възстановят щетите, да се направи оградата й. Другият въпрос е каква е съдбата на книгата за Паисий, написана от самоковеца Иван Ненов“, попита Димитър Слатински.

В отговор кметът напомни на Димитър Слатински, че той не е собственик на имота и не е заинтересована страна по темата. „Поддържаме кореспонденция с госпожата. Търсим възможност машините да не влизат в училищния двор, затова влизаме през имота. Разбрали сме се да им оправим оградата и водопровода – няма проблеми“, обеща кметът. Той допълни още, че Слатински го посещава всеки ден в общината.