Кметът д-р Вяра Церовска връчи грамоти на 19 ученици за високи оценки на матурите,  Марина Андонова  с най-добър успех по БЕЛ, отличен успех в надпреварата по математика завоюва Константин Дунков

 

Седемнадесет зрелостници и двама седмокласници бяха удостоени с грамоти от кмета на Община Перник Вяра Церовска. Призовете бяха връчени на учениците, които най-добре са се представили на националното външно оценяване по български език и литература и на държавните зрелостни изпити по БЕЛ и избираем предмет.  На официалната церемония в галерия „При кмета“ кметът Вяра Церовска приветства учениците и преподавателите за усилията и постигнатите резултати.

„Скъпи ученици, за мен е голяма гордост, че вие сте тук. Радвам се, че мога ди ви посрещна, че мога да ви кажа благодаря за вашия труд , упоритост и последователност. Освен вас искам да поздравя и вашите учители, които са ви направили толкова силни, уверени и способни. Пожелавам ви успех и да следвате мечтите си , бъдете горди с това, че сте завършили в Перник. Благодаря ви, скъпи деца, на добър час“, сподели кметът Вяра Церовска.  На събитието присъстваха зам.-кметът Севделина Ковачева, училищни директори и експерти в сферата на образованието.

Според направената справка през учебната 2016/2017 г. отличните оценки на НВО по БЕЛ и математика за област Перник са 15, а за Община Перник – 9.

С най-висок резултат в НВО по БЕЛ в VІІ клас е Марина Андонова от Х ОУ „Алеко Константинов“, а с отличен успех в надпреварата по математика завоюва Константин Дунков от ХІ ОУ „Елин Пелин”.

Общо 215 са отличните оценки тази година – на задължителния изпит по БЕЛ и на втората, избираема дисциплина от ученика. Отлични оценки има във всички профилирани, професионални и средни училища на територията на община Перник. Най-много отличниците са в ГПЧЕ „Симеон Радев“ – 138, с 28 отличници е СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” и 21 е ПМГ „Христо Смирненски“.

88 са отличните оценки на задължителния зрелостен изпит по БЕЛ, но една е пълната, безапелационна шестица , която е на Николета Антонова от ГПЧЕ „Симеон Радев“.

9 са предметите, избрани от учениците за явяване на втори държавен зрелостен изпит. На ДЗИ по Химия и опазване на околната среда с най-висок резултат е Стилияна Стоянова от ТПГ „Мария Кюри”.

Петя Атанасова от ПГТС „Арх. Йордан Миланов” е с най-силно представяне на ДЗИ по предметите от философския цикъл.

С отлично представяне по география и икономика е възпитаник на Професионалната гимназия по икономика – Мартин Христов.

СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” е отличник в представянето си на два ДЗИ. Отличен успех по история и цивилизация е успял да покаже Християн Арсов. Отличник в представянето по математика е Денис Георгиев.

С най-висок резултат на ДЗИ по френски език е възпитаник на ГПЧЕ „Симеон Радев” – Ангел Рангелов.Отлично представяне на ДЗИ по немски език – Яна Иванова – ГПЧЕ. Трима са пълните отличници по Биология и здравно образование и тe са от ГПЧЕ „Симеон Радев”. Това са Здравка Калуска, Стефани Петрова и Кристина Петкова.

88 са отличните оценки по БЕЛ . 83 са отличните оценки по Английски език, където 6 –ма са пълните отличници на ДЗИ – Елиза Николова, Габриела Стоянова, Елена Стойнева, Роберта Тихомирова, Александър Лисичков и Петър Петров, които също са възпитаници на ГПЧЕ .