Фирмата на кюстендилския бизнесмен Станислав Динев отрече починалия при саниране на блок работник да е бил на трудов договор,  съдът: Гражданският договор на Здраво прикрива трудов

 

 

 

Мястото, където издъхна работника

42-годишният Здравко Димитров от с. Микрево, който намери смъртта си след падане от скеле на саниран блок в Благоевград не е бил на трудов договор в дружеството и съдът трябва да отмени постановление, с което се приема, че фирмата и строителя са били в трудово- правни отношения. Това настояха в Административен съд юристите на кюстендилската фирма „Булплан Диневи“ ООД на Станислав Динев. Съдия Николета Карамфилова обаче отхвърли тяхната жалба.

 Съдия Николета Карамафилова- КАС

 

Нещастният инцидент е от 8-и март тази година, когато в Дирекция „Инспекция по труда“  – Благоевград е получен сигнал за пострадало лице, паднало от монтирано стационарно рамково строително скеле на строителен обект „Саниране на многофамилна жилищна сграда в Благоевград, ж.к.“Ален мак“ бл.30, вх.А по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“. При проверката на място контролните установил, че Здравко е полагал труд на строителен обект на  Булплан Диневи ООД, в качеството му на строителен работник, като в следствие падане е получил тежки черепно-мозъчни травми и е починал.

На 13-и март  е извършена документална проверка, при която от търговското дружество е представен граждански договор за изработка чрез личен труд от 01.03.2017г., сключен между дружеството и Здравко , по силата на който изпълнителя е приел да изработи топлоизолационна система по западната фасада на вх.А на бл.30 в участъка от входа до калкана на бл.31, източната фасада на вх.А от калкан юг до средните тераси на ет.5, 6 и 7. Договорено е възнаграждение на кв.м., платимо след извършване и приемане на работата. Срокът за изпълнение е определен на 15 дни. След служебна проверка в регистъра на трудовите договори на ТД на НАП е установено, че не е налице регистриран трудов договор между горепосочените страни. Установено е, че на Здравко е провеждан ежедневен инструктаж от техническия ръководител на строителния обект.

С постановление от 13-и март на Инспекцията по труда , е обявено съществуването на трудово правоотношение между „Булпан Диневи“ ООД и Здравко от село Микрево, общ.Струмяни, обл.Благоевград, считано от 01.03.2017г. Прието е, че лицето е заемало длъжността „строителен работник“ на обект „Саниране на многофамилна жилищна сграда в .Благоевград, ж.к.“Ален мак“ бл.30, вх.А по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“.

Според свидетелски показания Здравко заедно с приятели е настоявал за граждански договор. Те се уговорили с работодателя за заплащане на кв.м., получавали са пари всяка седмица, нямали са определено работно време, провеждан им е инструктаж.Част от инструментите, с които са работили били техни, други на фирмата. Строителните материали им ги е предоставяла фирмата.

Магистратите приема, че гражданският договор от 1-и март на починалия строител, е бил направен за  да прикрие трудов, при установени основни характеристики на трудовото правоотношение. Безспорно по делото е и обстоятелството, че 33 -годишният Здравко  е изпълнявал трудовите си задължения, както и че смъртта на лицето е настъпила същия ден, по време на работния процес.

Съдебното решение подлежи на обжалване пред Върховния Административен съд.

Даниела Митова