Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникТраур! Сем. Кирил и Стоименка Василеви сред загиналите в адската катастрофа край...

Траур! Сем. Кирил и Стоименка Василеви сред загиналите в адската катастрофа край Микре, траурни агенции върнаха телата им в Перник

Кметът Вяра Церовска през сълзи: В шок сме, никога не съм преживявала подобно нещо

Министър Ивайло Московси нареди проверка на фирмата превозвач “ВИ-ЕМ”, собственикът Юлиян Борисов: Починалият шофьор беше един от най-отговорните

В деня на траур 20 ноември погребват Биляна Иванова, Йовка Разсолска, Веска Рангелова, Кирил Василев, Методи Янев, Стоименка Василева, Арсенка Андонова, Марио Тодоров, Съби Беров

Осем незрящи мъже и жени от Перник и шофьорът им загинаха при зловеща катастрофа край ловешкото село Микре. Още в петък на път за болница починаха още двама от пътниците в буса. В здравно заведение издъхна и трети от ранените. 16 са ранените в пътната касапница, станала в петък към 12,50 часа.

Според МВР катастрофата станала при челен удар между пернишки пътнически микробус и камион от Шумен. В буса са пътували 27 човека – незрящи членове на Съюза на инвалидите в Перник и техни придружители. Прибирали се към родния град от екскурзия в Дряново и Севлиево. По първоначални данни водачът на буса навлязъл в насрещното платно и се забил в камиона. На място загинали шестима, сред които и шофьорът. На мястото на кървавата драма веднага пристигнали линейки, а полиция отцепила района и затворила пътя. В спасителната акция участвали и пожарникари.

Шофьорът на камиона и спътникът му са пострадали, но няма опасност за живота им. Свидетели на катастрофата изпаднали в шок и също потърсили лекарска помощ.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов към мястото на катастрофата бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница “Лозенец”. На място пристигна и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той посети и пострадалите. Оцелелият шофьор на камиона разказал пред разследващите, че бусът изненадващо навлязъл в неговото платно. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Ловеч се изясняват причините за кръвопролитието на пътя.

Собственикът на пернишката фирма превозвач “ВИ-ЕМ” ЕООД Юлиян Борисов, докато пътуваше към мястото на катастрофата в петък, заяви, че е съсипан от трагедията. Той поясни, че микробусът е бил на преглед и е бил технически изправен, а загиналият 49-годишен шофьор е бил един от най-отговорните служители във фирмата му. Пълна проверка на “ВИ-ЕМ” нареди на служителите от бившата ДАИ в Перник министърът на транспорта Ивайло Московски.

Вече се знае, че в адската катастрофа са загинали двама съпрузи – незрящият Кирил Василев и 53-годишната му съпруга Стоименка, която го е придружавала при пътуването. Сред жертвите има и друга придружителка – Веска Рангелова, която пътувала със своя бивша сляпа съседка. Травмите на пострадалите при катастрофата край Микре – лицево-челюстни наранявания и множество счупвания, говорят за вероятна липса на предпазни колани, заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. „Една част от автобусите не разполагат с предпазни колани, а в тези, които имат, коланите често не се ползват. Много подценяваме коланите. И докато на предните седалки на леките автомобили употребата им е 90%, на задните неупотребата им е 80%”, посочи още той.

Вече е изяснено, че преди мeceц нa вoдaчa нa кaтacтpoфиpaлия край село Микре бус е бил съставен акт за претоварване, тъй като във возилото имало двама пътници повече от разрешените.

Фиpмaтa – coбcтвeник нa кaмиoнa, e „Кaмaджиeв-Милк“ ЕООД, a нa aвтoбyca – „BИ-EM“ EOOД. Ha „BИ-EM EOOД“ e пpaвeнa кoмплeкcнa пpoвepкa в кpaя нa 2016 г., при която не са били установени нарушения. Boдaчитe нa кaмиoнa и нa aвтoбyca ca пpитeжaвaли вcички нeoбxoдими дoкyмeнти зa yпpaжнявaнaтa oт тяx пpoфecия – пpoфecиoнaлнa кoмпeтeнтнocт и квaлификaции, пcиxoтecт, cтaж и дp. След като инcпeктopитe нa ИAAA получат дocтъп дo aвтoбyca, ще могат дa ycтaнoвят peдoвнocттa нa тaxoшaйбaтa, пътнитe лиcтoвe, зacтpaxoвкитe и дpyги. B xoдa нa пpoвepкaтa e ycтaнoвeнo, чe от „ВИ-ЕМ” нe e била подадена заявка зa cлyчaeн пpeвoз, cъглacнo чл. 68, aл. 1 oт Hapeдбa 33, ще й бъде съставен акт зa aдминиcтpaтивнo нapyшeниe и ще й бъде наложена финaнcoвa глoбa в paзмep нa 200 лв. Няма установени нарушения при фирмата – собственик на камиона, «Камаджиев – Милк» ЕООД.

В Перник ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите в ужасяващата катастрофа край ловешкото село Микре. Църковният ритуал ще бъде на 20 ноември от 9 часа в централния храм “Св. Иван Рилски”. Днес е обявен ден на траур на територията на община Перник. В деня на траур ще бъдат извършени погребенията на загиналите в нелепия пътнотранспортен инцидент незрящи съграждани. Към вечното си жилище ще бъдат изпратени от близки и приятели Биляна Стратиева Иванова, Йовка Богданова Разсолска, Веска Велинова Рангелова, Кирил Любенов Василев, Методи Кирилов Янев, Стоименка Йорданова Василева, Арсенка Асенова Андонова, Марио Иванов Тодоров и Съби Шуманов Беров, които загубиха живота си на пътя в петък.

Община Перник ще обезпечи погребенията и ще бъде отпусната еднократна помощ по 325 лв. на почернените семейства.

Перник е почернен, отменени са всички увеселителни мероприятия, тържества и весели ритуали за периода от 8 до 24 часа в понеделник. На територията на общината националните и общинските знамена ще бъдат спуснати наполовина.

„Тази жестока драма разтърси Перник. Всички сме в шок! Не можем да приемем загубата на нашите невинни съграждани. Никога не съм преживявала подобно нещо! Тази жестока катастрофа е трудна за осмисляне!” – с тези думи изрази тъгата си кметът Вяра Церовска. Още в петък градоначалникът незабавно замина за мястото на жестоката катастрофа. “Ужасна трагедия! Потресаващо! Хората са в шок, не могат да се осъзнаят! Плакаха, когато ме разпознаха”! Тези тежки думи изрече през сълзи кметът Вяра Церовска, след като на място се срещна и разговаря с пострадалите и техните близки в ловешката болница.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular