Sunday, July 14, 2024
HomeРегионПерникЗам.-министрите Станков и Първанов на среща с граждани от Перник: Въвеждаме сурови...

Зам.-министрите Станков и Първанов на среща с граждани от Перник: Въвеждаме сурови наказания за търговците на незаконни въглища – до 6 г. затвор и 20 000 лв. глоба

 

Ръководството на Министерството на енергетиката се срещна с жители на Перник. Промените в Наказателния кодекс за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми, изготвени по инициатива на Министерството на енергетиката, получиха подкрепа от страна на институциите и народните представители. Предстои те да бъдат включени в общ проект за изменение на НК, който ще бъде разгледан от Народното събрание. За това информираха заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Красимир Първанов на среща с граждани от Перник, активисти на сдружението „За Земята – Приятели на земята България“.

Според подготвените изменения добивът на подземни богатства без предоставена концесия или когато концесията е спряна се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 20 хил. лв. Същото наказание се прилага и за този, който транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. При повторно нарушение, когато става въпрос за организирана група или престъпление в големи размери, наказанието се увеличава – до осем години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лева, е записано в проекта. Измененията в НК, които предвиждат инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства, бяха провокирани от множество установени подобни случаи още през 2015 година главно в района на Перник. Преждевременното прекратяване на мандата на предишното Народно събрание обаче попречи на приемането им.

Днес имаме подкрепата на много депутати в Народното събрание и се надявам текстовете да бъдат приети бързо, обясни Жечо Станков, който, преди да бъде назначен за заместник-министър, беше избран за народен представител. Красимир Първанов допълни пред гражданите на Перник, че Министерството на енергетиката подкрепя искането на общината, която кандидатства пред фонда за бедствия и аварии за финансиране на укрепването на няколко къщи в Перник.

Екипът на Министерството на енергетиката благодари на жителите на града, чиято активна гражданска позиция подпомага усилията на институциите за разрешаване на проблема с незаконния добив на полезни изкопаеми.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular