И Fiat подготвя “убиец” на евтините електромобили

Изпълнителният директор на Fiat Оливие Франсоа сподели мислите си за новата Panda, която трябва да затрудни живота на китайските марки на европейския пазар. Те планират да направят това за сметка на ниска цена – под 25 000 евро. Според шефа на италианската марка Fiat “може и трябва да разработим решение, което да постави китайците в трудна позиция”.

Новият Fiat Panda ще бъде производствената версия на електрическата концепция Centoventi, която дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. На шоуто бе показана визията на марката за бъдещата електрическа мобилност и изглежда, че скоро тя ще стане реалност. Официалното представяне на електрическата Panda се очаква до края на октомври.

Според компанията, тя ще “преосмисли” принципите на предишните поколения, възприемайки подхода “по-малкото е повече”. Подобно на първото поколение Panda от Giorgetto Giugiaro, неговият електрически наследник ще бъде фокусиран върху “най-основното”. Идеята е европейски електрически автомобил, произведен в Италия, да бъде по-евтин от конкурентите, най-вече тези от Китай.

Според някои източници новият Fiat Panda ще бъде тясно свързан с бъдещия Citroen E-C3. Предполага се, че моделите ще споделят платформата eCMP или новата STLA Small архитектура на концерна Stellantis. По-подробна информация за “убиеца” на китайски електрически автомобили ще се появи в близко бъдеще./ fakti.bg