Thursday, May 9, 2024
HomeБизнесНов ценови шок! Самунът хляб прескочи 2 лв. в Югозапада

Нов ценови шок! Самунът хляб прескочи 2 лв. в Югозапада

  • Производители: Нямаме друга алтернатива, съкращаваме персонал

  • До 10 дни насъщният ще скочи с още 15-20 %, казаха от пернишки хлебозавод

Цените на хляба, хлебните изделия и тестените закуски в Югозападна България продължават да растат. След почти двойното поскъпване на насъщния, се очаква ново увеличение. А на места то е факт. Скокът се дължи на поскъпването на суровините – брашно, олио, мая, сол, и ел. енергията. А се задава и ново поскъпване на газа.
Ще поскъпва ли още хлябът? Какви ще са новите цени? Как се справят хлебопроизводителите в момента? Ще поскъпва ли още хлябът? Какви ще са новите цени? С тези и още подобни въпроси се обърнахме към собственици и работещи в хлебопекарни и баничарници в района.
„Не сме имали по-трудна ситуация, а минахме през няколко кризи – през 1996 и 2007 г., през ковид кризата. Имало е възходящи моменти, и спадове, но сега е изключително трудно. Най-вече защото ситуацията е непредвидима. Няма никаква сигурност. Никаква предвидимост. Сложно е дори да се сформира цената. Изключително трудно ни е. Поскъпна всичко – брашно, олио, ток, газ. Във връзка с поскъпването на тока все още не знаем дали ще има компенсация за м. май. А получената за предходния месец компенсация, каквато бе дадена на всички потребители на свободния пазар, безкрайно не ни удовлетворява. Плащаме цената с ДДС, след това ни връщат твърда сума на мегават. Хлябът е социална стока. Ние продаваме на цена, на която е възможно. Това не е реалната му цена”, каза служителка в отдел „Маркетинг” на хлебозавод „Церера” в Перник. В пернишката фирма са категорични, че ще увеличат цените. „Някои колеги вдигнаха цените от 3 май. Следващата седмица или най-късно до 10 дни ще ги увеличим и ние – с около 15-20 %. В момента доставната цена на хляб „Добруджа” от 800 грама е 1, 40 – 1, 50 лева. С увеличението ще достигне 1, 80. В търговската мрежа обикновено вдигат цената с 10-20 стотинки, така че очаквам нашият хляб да стигне 1, 90, 1, 95, 2, 00 лева. Нямаме обаче друга алтернатива. Иначе не можем да оцелеем. При това поскъпване на всички суровини, енергоизточниците и цената на труда. Ние трябва да увеличим и заплатите на хората – те също са засегнати от инфлацията, която е много по-голяма от статистически доказаната от 12 %. Вдигна се минималната работна заплата, а с това и минималните осигурителни прагове. Принудихме се да съкращаваме персонал. В последните две седмици съкратихме трима души в производството, което е изключително неприятно, и много трудно се взима такова решение. Това са квалифицирани хора, които трудно могат да бъдат заменени, ако нещата се променят към по-добро и трябва да се търсят кадри”, допълни служителката.
„Церера” ЕООД съществува от 1995 г. Фурната произвежда между 12 000 – 15 000 хляба на ден. Пласира продукцията си в цялата Пернишка област и в София. В момента във фирмата работят 38 души.
Пекарна „Езерата” в Кюстендил произвежда банички и тестени закуски, които продава в района на ж п гарата в града. Фирмата е семейна, с трима наемни работници – баничар, пицар и продавачка. В бранша е от година и половина. Засега там не предвиждат увеличение на цените. Те са били вдигнати преди около един месец – с 30 – 40 стотинки. Собствениците отчитат спад в търсенето, дължащ се на ценовия скок.
„В момента не планираме увеличение на цените. Ние ги вдигнахме преди около един месец, след като започна поскъпването на суровините. Всичко поскъпна и нямахме избор. Обикновената вита баничка със сирене беше 1, 10 и стана 1, 50 лева, баначките с различни видове колбаси са 1, 70 лева, а бяха 1, 40. На клинетите им е неприятно, но постепенно свикват. Забелязваме обаче, че пазаруват по-малко. Един ден има клиенти, а на другия са по-малко. Предполагам, че хората си правят сметка и ако единия ден си купуват баничка, на следващия си носят закуската от вкъщи. Това е нормално, след като едно нещо преди 2-3 месеца е струвало 1,50, а сега – 2, 50. Работата значително намаля. Не сме прибягвали до съкращения. Засега държим нещата, но не знаем до кога. Ако нещата продължават така, не мога да кажа, че няма се принудим да увеличим цените. Иначе няма да можем да се справим”, коментира собственичката на пекарната.
Хляб с нова, по-висока цена в Дупница се предлага още във вторник, казаха търговци. Типов заводски хляб от 700 грама например надхвърля 2 лева. Хляб „Добруджа” с тегло 800 грама може да се купи за 1, 90 – 2, 00 лева. За 2, 00 лева се предлагат и банички. Цените, както е известно, са много различни – в зависимост от грамаж, вид на изделието и т. н.
Има и магазини, където основният продукт на трапезата на българина, засега е на старата си цена. Като цяло поредното поскъпване на хляба ще е факт до дни, посочиха от бранша.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular