Thursday, May 9, 2024
HomeРегионПерникНяма заразени в училищата в областите Перник и Кюстендил

Няма заразени в училищата в областите Перник и Кюстендил

Нито един положителен тест за коронавирус не е имало днес в Кюстендилска област при тестването на учениците, учителите и непедагогическия персонал. Информацията е на директора на РУО Мая Стойчева.
Във вторник са били тествани общо 1333 деца от 88 паралелки в 15 учебни заведения. За първи път са тествани 93-ма ученици от шестте паралелки в Кочериново, които от вторник започнаха присъствен учебен процес.
В понеделник и вторник учебните занимания са възстановени общо в девет паралелки в областта – те са в учебните заведения в Бобошево, с. Раждавица, община Кюстендил, и в Кочериново.
Присъствено се обучават от понеделник и 6 паралелки от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – Бобошево и Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – село Раждавица.
Ученици от 18 паралелки на Основно училище “Неофит Рилски” – Дупница, Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – Кюстендил и Основно училище “Проф. Марин Дринов” – Кюстендил също са в присъствен образователен процес.
В класните стаи са и учениците от 54 паралелки от I-IV клас от Основно училище „Н. Вапцаров” – Бобов дол, Средно училище “Христо Ботев” – Бобов дол, Основно училище “Св. Климент Охридски” – Дупница, Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – Дупница, Основно училище “Евлоги Георгиев” – Дупница, Средно езиково училище “Св. Паисий Хилендарски” – Дупница, Начално училище “Св. Климент Охридски” – Кюстендил, Основно училище “Св. П. Хилендарски” – Кюстендил и Основно училище “Аверкий Попстоянов” – Рила.
Същевременно стана ясно, че са отрицателни и всички тестове на ученици, учители и непедагогически персонал в Пернишка област. В 22 училища в Пернишка област и в центъра за специална образователна подкрепа е възстановена присъствената форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас. Това съобщи Евгения Колева – началник-отдел “Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието. Тествани са били 1273 деца, резултатът на всички е отрицателен. До присъствено обучение са били допуснати и 32-ма ученици със сертификати, които са преболедували коронавирус.
Проверено е здравословното състояние и на 109 учители и 101 души непедагогически персонал, резултатът им също е отрицателен, каза Колева. При тестването са помагали 109 доброволци. От тях 66 са родители, 12 са медицински специалисти. Сред доброволците има и здравен медиатор, учители и служители от непедагогическия персонал.
Създаден е график за тестване на завръщащите се в училище деца. Следващата проверка за евентуално наличие на зараза с коронавирус е в четвъртък.
От РЗИ съобщиха, че няма заразени с коронавирус деца и тийнейджъри през последното денонощие в Перник. Регистрирани са 45 нови случая, като най-много са болните над 60-годишна възраст – 17 души. Случаите са във всички общини на територията на региона.
Под 100 са спаднали и хоспитализираните пациенти в най-голямото здравно заведение в областта – МБАЛ “Рахила Ангелова”, която е с капацитет 180 легла за ковид болни. Активни към момента са 1270 случая в региона. От тях на домашно лечение са 1092-ма души, а 178 са хоспитализирани: 96 – в МБАЛ “Р. Ангелова”, 35 – в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и 47 – в болници извън областта.
Излекувани от началото на пандемията са 11 357 жители на региона, починали са 675.

RELATED ARTICLES

Most Popular