Носителят на почетния знак на община Дупница д-р Елена Гюзелева с по-малко преференции от ексразузнавача Бойко Клечков и Александър Анин

Д-р Елена Гюзелева

Михаела Крумова от коалиция ПП ГЕРБ-СДС е с най-много преференции в област Кюстендил

Интересни резултати показа преференциалният вот в област Кюстендил. При бърз поглед върху справката на Районната избирателна комисия става ясно, че дори да е преференциален, вотът на избирателите до голяма степен остава повлиян от партийния. Логично политическите формации издигат за водачи определяните като най-силни кандидатури. Така голяма част от тях са събрали и най-много преференции. Но невинаги е задължително.


Михаела Крумова

Изключение прави коалиция ГЕРБ-СДС. Рекордьор в отбелязването на лично предпочитание на изминалите избори за Народно събрание в областта е Михаела Крумова. Тя е получила цели 1681 преференции. Така адвокатката от града под Хисарлъка изпреварва водача Христо Терзийски, който има 780 преференции, и световния шампион по борба Даниел Александров от Дупница, който има 803 преференции.Спазвайки партийния принцип, при „Продължаваме промяната” най-много предпочитания е получил водачът Георги Стамов, той е взел 675 преференции. На второ място остава вторият д-р Николай Стоянов с 379 гласа от преференциалния вот. Резултатът хвърли в размисъл кюстендилци, тъй като д-р Стоянов е един от най-известните лекари в града, като ежедневно до помощта му опират десетки пациенти.


Бойко Клечков

В листата на „БСП за България” отново с най-много преференции е водачът Бойко Клечков. Макар да е получил само 389 гласа, червеният електорат е дал подкрепата си за ексразузнавача и свързания със структурите на Държавна сигурност Б. Клечков. По същата причина Александър Анин измества втората Анита Каменова Пешева – Пенева, като взима 199 гласа. Общинският лидер на БСП в Дупница изпреварва по преференции и д-р Елена Гюзелева, която участваше в изборите от гражданската квота. Тя е получила едва 137 гласа. Така социалистите в Дупница са предпочели да дадат подкрепа за партийната си фигура вместо на лекаря, който по предложение именно на тяхната група в Общинския съвет получи почетно звание заради спасяването на стотици човешки животи по време на пандемията от COVID-19.

Николай Табаков

И в листата на „Демократична България” водачът Николай Табаков е с най-висок преференциален вот. Личното си предпочитание към него са отбелязали 184-ма души от областта.

С най-голям преференциален вот е и водачът на „Възраждане” – Румяна Ченалова. Тя е получила 178 гласа. Неизвестната за региона съдийка, нашумяла покрай скандала „двете каки”, взима повече преференции от кандидати, чиито живот и професионална реализация са пряко свързани с региона.
Не по-различен е вотът и на симпатизантите на „Има такъв народ”. Водачът на листата на ИТН Виктория Василева остава с най-много преференции. Тя има 262 гласа. Втори по брой лични преференции е петата в листата Лилия Станчева от Бобов дол. Тя е получила 186 гласа. Така личности като д-р Здравко Данаилов и футболната звезда Янек Кючуков необяснимо за никого са получили по-малко гласове като лична преференция.
Сред малкото изключения е листата на „Изправи се БГ. Ние идваме!”. Там Борислав Ботев е с най-голям преференциален вот. Той е получил 171 гласа. Водачът д-р Таваличка има 159 лични преференции.
От направената справка става видно, че независимо от възможността хората да гласуват преференциално, голяма част от избирателите в област Кюстендил са направили партиен избор, отбелязвайки знака X за водачите на предпочитаните от тях партии. По този начин те сами са подценили възможността да реализират мажоритарен вот въпреки многократно декларираните искания за промяна на изборното законодателство в тази посока.