Thursday, May 9, 2024
HomeРегионСапарева баняОбщината тегли над 500 000 лв. заем за ремонт на 3 улици в...

Общината тегли над 500 000 лв. заем за ремонт на 3 улици в Сапарева баня

Над 500 000 лв. заем имат намерение да изтеглят от община Сапарева баня за погасяване на плащания за ремонти на 3 улици в курорта. С докладна записка до местния парламент кметът Калин Гелев предлага да бъде взето решение за поемане на краткосрочен общински дълг, формиран от безлихвен заем от централния бюджет, за финансиране на разходи до възстановяването им от ДФ “Земеделие” по договор (ДФЗ) за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекта за реконструкция на улиците „Славяни“, „Липа“ и „Гюрица“ в Сапарева баня, реализиран по Програмата за развитие на селските райони. Определената в договора окончателна стойност на разходите е в размер на 1 014 077,31 лева. В съответствие с договора е заявено и получено авансово плащане в размер на 50% от допустимите разходи. С получените средства са направени плащания към изпълнителите по проекта съгласно сключените с тях договори, става ясно от докладната.

В документа се посочва още, че съгласно нормативните разпоредби за получаване на пълния размер на одобрената финансова помощ се подава пред ДФЗ искане за окончателно плащане. То е под формата на възстановяване на действително направени разходи, които могат да бъдат извършени със собствени или заемни средства. Разходите, за които се иска безлихвен заем, са в размер до 507 038, 65 лева, определени като разлика между одобрената субсидия от ДФЗ и полученото авансово плащане по проекта.

В бюджета на община Сапарева баня за 2021 г. не са предвидени собствени средства за заплащане на посочените разходи. Получаването на безлихвен заем от централния бюджет за покриване на разходите за окончателно плащане по проекта е възможност, уредена с постановление на МС от 5 октомври 2018 г. за условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините за финансиране на разходи за междинни и окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и тяхното възстановяване.

Получаването на безлихвен заем е изключително важно за успешното изпълнение на проект “Реконструкция на улици „Славяни“, „Липа“ и „Гюрица“ в гр. Сапарева баня, община Сапарева баня“ с оглед на това, че финансовата помощ от ДФЗ се предоставя под формата на възстановяване на действително направени и платени от община Сапарева баня разходи, се казва в мотивите на докладната. Тя ще бъде разгледана от Общинския съвет на заседание, насрочено за 25 март (четвъртък).

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular