Улица в жк «Бистрица» в Дупница ще носи името на арх. Милчо Сапунджиев

Безименна досега улица в жк «Бистрица» в Дупница ще носи името на арх. Милчо Сапунджиев. С докладна записка кметът Методи Чимев предлага Общинският съвет да вземе решение улицата да бъде именувана «Арх. Милчо Сапунджиев». Предложението е свързано с конкретен повод – административно обслужване на нов магазин за промишлени стоки, намиращ се в близост до бейзболния стадион, оказал се без адрес. При въвеждането в експлоатация на търговския обект възниква необходимост от издаване на адрес. Установява се обаче, че за въпросния имот липсва локализационна единица. Създаването на нова локализационна единица е с цел административно обслужване на новопостроената сграда, както и на други сгради с обществено-обслужващо предназначение. А именно: сграда на основното застрояване, съдържаща магазин за промишлени стоки и офиси в груб строеж, сграда за търговия (магазин СВА), автомивка и сграда, съдържаща ресторант и магазин за хранителни стоки (в строеж), стадион, посочва се в докладната.

Арх. Милчо Сапунджиев е роден през 1930 г. в гр.Дупница. Негова заслуга е днешният архитектурен облик на централната градска част на Дупница и неслучайно той е почетен гражданин на общината още от 1975 година. Удостоен е с ежегодната награда на общината с решение от 21.10.2004 г.  на Общински съвет – Дупница. Една от проектираните от арх. Сапунджиев емблематични сгради – Младежкият дом в Дупница, е първата и единствена в България, изградена по метода на вантовата конструкция.

След откриването на Младежкия дом в Дупница под ръководството на арх. Сапунджиев започва и реконструкцията на градския център и благоустрояване на градския площад и пространството около него. Извършено е голямо проучване и е вложен много труд, за да имаме днешното оформление на центъра на града. В началото на юли 1978 г. е одобрен идейният проект за ансамбъл от три сгради, с общ вътрешен двор, който трябвало да напомня на близкия Рилски манастир.

На 06.11.1981 г. е направена първата копка за реализирането на този проект и през лятото на 1985 г. е завършена предната му част. От 1990 г. там се помещава община Дупница. Второто четириетажно тяло с решение на Общинския съвет от ноември 1991 г. бе преустроено за медицински кабинети за нова поликлиника, открита през пролетта на 1995 г.

Под ръководството на арх. Милчо Сапунджиев е проектирана и построена и почивната станция на ТЕЦ „Бобов дол“ в местността Вангелова чешма, както и тази на „Енергоремонт“ в курортното селище Паничище.

До края на живота си на 12 юни 2016 година той остава свързан с града и емоционално, и в професионален план”, посочва се в докладната записка. Общинският съвет ще вземе решение по предложението на заседанието си на 26 март (петък), което заради въведените ограничения ще бъде неприсъствено.

Юлияна КОЛЧАКОВА