Friday, May 10, 2024
HomeРегионКюстендилПетър Паунов: Ситуацията с боклука в Радловци цели 10 пъти по-високи данъци...

Петър Паунов: Ситуацията с боклука в Радловци цели 10 пъти по-високи данъци и загробване на общината

Политиката на държавата в управлението на отпадъците е абсолютно погрешна, категоричен е кметът на Кюстендил

Проблем с боклука в село Радловци няма, но хора, които искат да начешат егото си, са готови да докарат на гърба на жителите на общината десетки милиони загуби и санкции. Това каза на пресконференция в Кюстендил кметът на общината Петър Паунов.
Както писахме, местните хора в селото готвят протест заради незаконно сметище, на което според тях общината изхвърля отпадъци. То е в близост до рекултивираното сметище в селото. По този повод в средата на месеца там беше и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.
Паунов посочи на брифинга, че е била подадена идея за извозване на отпадъците, за да може да бъде разрешен дългогодишният проблем, но отказа да назове потенциалната община, “за да не създава настроения и очаквания”. Той допълни, че политиката в управлението на отпадъците на държавата е абсолютно погрешна, а целият район на сдружението “Рила еко”, в който влизат шест общини край Кюстендил, е оставен, без да има вариант да работи по законен начин и да третира отпадъците си.
“Нашите опити да бъдат изградени инсталациите датират от 2010 година. В момента изграждаме най-модерната инсталация. Въпреки всички спекулации, на тази инсталация в с. Радловци нито ще има изгаряне, нито каквото и да било, или ще пострада водата на селото. Населението там е запознато още през 2011 година с инсталацията и с всеки детайл”, коментира Паунов. Той допълни, че местните знаят, че там няма проблем, “но хора, които искат да станат популярни и да начешат егото си, са готови да докарат десетки милиони жестоки загуби и санкции на гърба на кюстендилци”, каза Паунов.
“Нашите съграждани трябва да знаят откъде идват такива активности, чиято цел е да се превърне общината ни в това, в което се превръща държавата – да бъде разкъсана на парче и да бъде източвана, изцеждана, на гърба на най-нуждаещите се хора. Тук няма екологичен проблем, има проблем с третирането на отпадъците в резултат на поведението на държавната администрация”, коментира Паунов.
По думите на кмета Кюстендил администрацията му няма нито една грешна стъпка, а единственото, което е правила, е да защитава екологичните и финансовите интересите на всеки жител на общината. “Това, което искат, е да вдигнат между пет и десет пъти таксите и данъците на кюстендилци. В момента, в който станат ясни сумите, ще кажем за какви милиони става въпрос. И благодарение на кого ще се дължат тези милиони. Най-строго контролираната община в България от всички институции е община Кюстендил”, заяви още Паунов.
Той посочи, че целта в момента е “да се заграби общината, а местните да бъдат натоварени с петорно и десеторно по-високи такси, за да облагодетелстват хората, които искат да вземат боклука на Кюстендил”. Той обаче отказа да отговори на въпрос кои са тези хора. Кметът на Кюстендил коментира, че срещу общината в момента работи организация, чрез която, благодарение на постоянните сигнали, администрацията е заставена да плаща глоби от по 10 000 лв. всяка седмица за незаконни сметища, на които отпадъците си изхвърлят всички.
По отношение на дължимите от общината около 7 милиона лева, след решение на Върховния Административен съд (ВАС), за нарушения по Закона за управление на отпадъците и Закона за отчисление на отпадъците, Паунов посочи, че спорът на Общината с държавата е бил по отношение на това, че на третирания отпадък не се дължат отчисления. “Смятахме, че Кюстендил не дължи отчисления, защото сме представили площадка, на която искаме да третираме, но държавата не ни позволи да го направим”, коментира Паунов.
Той се обърна и към общинските съветници, които няма да подкрепят на сесията утре предложението за емитирането на заем за погасяване на тези задължения. Според него те защитавали интерес да се продадат работещи общински имоти, които са гарант по плащанията, на половин цена. Имотите са общинският хотел “Кюстендил”, чиято печалба за м.г. е около 199 хиляди лева и ниското тяло на партийния дом в града, част от бъдещ Медико-балнеологичен център.

RELATED ARTICLES

Most Popular