Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилПолицаи глобиха протестиращи край Кюстендил

Полицаи глобиха протестиращи край Кюстендил

ВМРО блокира пътя към границата със Северна Македония

Около 15 души, участници в протеста на ВМРО край Кюстендил са получили глоби от служители на МВР, предаде “Фокус“.

В петък патриотичната формация проведе протестна акция под надслов “Нищо не е забравено! Нищо не е простено”. Пътят за ГКПП “Гюешево” бе блокиран от хора и автомобили. Блокадата беше край село Жиленци, предава репортер на “Фокус”.

Протестът е точно една година след вдигане на ветото за започване на преговори на Република Северна Македония за приемането й в ЕС.”След този позорен акт,насилието над македонските българи ескалира като се стигна дори до затваряне на български културни центрове в Битоля, Скопие и Охрид.Езикът на омразата стана,като че ли държавна политика,създавайки врагове от един братски народ,разделен от граница от сърбо-комунистическия режим. Върнете ветото!“,призоваха от ВМРО.

Протестиращи бяха блокирали изцяло пътя, като не се допускаше преминаването на превозни средства.

Комисар Васил Паргов от ОДМВР-Кюстендил бе разпоредил движението да бъде освободено в рамките на пет минути. Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов е отговорил, че това ще се случи “когато му дойде времето”.

Впоследствие стана ясно, че част от участвалите в протеста са получили глоби от служители на МВР. Глобените са собственици на автомобилите, с помощта на които беше спряно движението по международното трасе.Наложените санкции са с фиш или акт и са на стойност по 20 и по 50 лева.По време на протеста всички леки коли бяха заснети от служители на полицията, а след това водачите им бяха проверени документално. Голяма част от тях се сдобиха и с глоби.Основанието за наложените глоби е това, че автомобилът е бил паркиран на място, на което превозното средство създава опасност или е пречка за движението, съобщи Фокус.

Органите на реда се позовават на член 98, алинея 1 – Престоят и паркирането са забранени на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал.

Към момента не е ясно дали организаторът на протеста ще бъде допълнително санкциониран.

RELATED ARTICLES

Most Popular