Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилУченици от Кюстендил спечелиха 3500 лв. за кампания за медийна грамотност

Ученици от Кюстендил спечелиха 3500 лв. за кампания за медийна грамотност

  • Янис, Диана, София и Мария с ръководител Биляна Йорданова станаха първи на Хакатон

  • Представители на ЕГ “Акад. Л. Стоянов”-Благоевград поделиха трета награда

 

Отбор MEDIAcated с MEDIAcated Podcast от ПМГ “Проф. Емануил Иванов”-Кюстендил грабна първа награда Хакатон за създаване на нестандартни и креативни кампании за повишаване на медийната грамотност. Той е организиран от Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение“.

Кюстендилците Янис Якимов, Диана Велинова, София Василева и Мария Дъбовска, ученици от 11-и „б” клас с ръководител Биляна Йорданова – старши учител по ИТ, спечели 3500 лв., за да реализира своята кампания.

14 отбора от 14 училища и 7 града влязоха в състезанието, където най-добрите кампании се бориха за награден фонд от 9000 евро. Близо 100 участници показаха разнообразни, вдъхновяващи и значими иновативни решения на проблемите с фалшивите новини, речта на омразата и медийната грамотност. Втора награда бе за отбор “Нашият глас” от 30-о средно училище “Братя Миладинови”, София – 3000 лв. Бяха дадени 2 трети награди от 2225 лв. за НПМГ “Акад. Л. Чакалов” София и EG Power от ЕГ “Акад. Л. Стоянов”-Благоевград. 2 пети награди от 750 лв. за Дамски гамбит от 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов”-София и К.У.И.С.Б.И от СУ “Любен Каравелов”-Пловдив. Сърцата на публиката и 1500 лв. спечелиха Вестоносци от Националната финансово-стопанска гимназия.

Предизвикателството, по което отборите работеха, бе създаване на онлайн кампании за медийна и информационна грамотност – как да се повиши бдителността на ученици и родители за опасностите в интернет; как да се справят с информационния хаос; как да се общува в социалните мрежи.

Журито бе в състав: Надя Обретенова (БНТ), Георги Апостолов (Национален център за безопасен интернет), Натанаил Стефанов (Sofia Tech Park), Ана Алексиева (Fine Acts – Bulgaria), Явор Гочев (Център “Ринкър” / Rinker Center), Ивайло Иванов (ДЗЗД Обучение/DZZD Obuchenie) и Асоциация за развитие на София.

Отличените отбори ще трябва да реализират кампаниите до 5 май 2021 година. Най-добре реализираната кампания ще се бори за награда.

Краси ЦЕНКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular