Thursday, May 9, 2024
HomeБизнесЮгозападна България губи ½ милиард инвестиции, ако Правителството затвори ТЕЦ Бобов Дол

Югозападна България губи ½ милиард инвестиции, ако Правителството затвори ТЕЦ Бобов Дол

От лятото насам една от най-обсъжданите теми в обществото е бъдещето на българската въглищна енергетика и плановете на правителството за скоростно закриване на сектора.

Протестиращите от няколко седмици енергетици и миньори не са напълно удовлетворени от обещанията на политиците, които получиха и за това обявиха, че продължават да са в стачна готовност.

Едно от по-големите дружества, които проявиха активност и гражданска позиция, бяха служителите от ТЕЦ Бобов Дол. Дружеството е основен производител на електрическа енергия за Югозападна България и един от четирите стълба на националната енергийна стабилност.

От години ръководството на Централатаработи по изпълнението на своята дългосрочна стратегия за декарбонизация на производството на енергия, чиято основна цел е постепенно заместване на въглища с по-щадящи за околната среда алтернативи, сред които са природен газ, биомаса, строителство на фотоволтаици, а и зелен водород. Някои от проектите са пред завършване.

ТЕЦ Бобов Дол строи огромен фотоволтаичен парк с инсталирана мощност 100Мв, който предстои да влезе в експлоатация до няколко месеца. Инвестицията е на стойност над 90 милиона евро. Съоръжението ще позволи производство на зелена енергия, което напълно отговаря на стремежите на Европа.

„До края на 2023 година предстои да бъде доизградено и пуснато в експлоатация разклонението на газовата връзка със Северна Македония, което ще свърже предприятието с националната газопреносна мрежа“, каза инж. Любомир Спасов – изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

Директорът обясни, че след като това се случи дружеството ще получи възможност да използва природен газ, както за запалване на котлите, така и като гориво за производство на енергия. Експертът заяви, че при производството на енергия от природен газ се отделят на половина по-малко емисии в сравнение с въглищата.

„След потичането на природен газ към ТЕЦ Бобов Дол стартираме реализацията на проект за монтаж и пускане в експлоатация на 5 газобутални двигателя с обща мощност 42 Мвтч. Инвестицията е с прогнозна стойност 80 милиона евро и ще се осъществи за около 2 години“, обясни инж. Спасов.

Сред по-големите проекти на Централата са и планираните за монтаж 2 газови и една парна турбина с обща инсталирана мощност от 70 Мвтч, произведени от известна американска компания. Прогнозната стойност за реализацията на проекта за новите съоръжения ще бъде около 150 милиона евро.

„Един от интересните проекти, с които сме се заели, е изграждането на отговарящата на най-съвременните екологични стандарти инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз. Наши специалисти ще имат по-съществена роля в разработката и лично за нас проектът е предизвикателство.“ каза инж. Любомир Спасов.

Директорът обясни, че биогазът също е едно от най-екологичните горива, тъй като се получава от чиста биомаса и при производственото му утилизиране не се отделят вредни емисии, напротив – решава се проблемът с гниенето на слама, дървесни материали и други подобни по необработваемите площи.

„Мога да направя съпоставка между основната разлика в екологичните показатели при биогаза и обикновения природен газ. Основната разлика между тях е в относителния дял на метана. В природния газ съдържанието на метан е около 95%, а в биогаза – 50-75%. Използването на биогаз, а не на биомаса в чистата и форма, води до значително увеличаване на ефективността и коефициента на полезно действие“, каза инж. Любомир Спасов.

Директорът на ТЕЦ Бобов Дол заяви, че споменатите са най-големите проекти за момента, но работят и по още няколкопо-малки. Инж.Спасов обяви като „приятно зелено предизвикателство“ и намерението за производство на зелен водород, което трябва да се реализира в близките няколко години.

„Силно се надяваме да ни се позволи наистина да завършим всички тези инвестиции и да създадем зелено производство на енергия в района. Недопустимо е Югозападна България да бъде лишена от ½ милиард инвестиции, както и от сигурното производство на електрическа енергия!“, каза още инж. Любомир Спасов.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular