Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниСвятЯпония преустановява временно използването на 1,63 милиона дози от ваксината срещу коронавируса...

Япония преустановява временно използването на 1,63 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на Модерна заради сигнали за примеси в шишенцата с препарата

Япония преустанови временно използването на 1,63 милиона дози от ваксината срещу коронавируса на американската компания Модерна (Moderna) днес – повече от седмица след като местният дистрибутор получи сигнали за примеси в някои от флаконите с препарата, предаде Ройтерс.

Япония и Модерна обясниха, че не са установени проблеми с безопасността и ефикасността на ваксината и че преустановяването на използването на въпросните партиди е само предпазна мярка.

Решението обаче не позволи планираното за днес ваксиниране на служителите на някои японски компании.

Модерна каза в комюнике, “че е била уведомена за случаи на примеси във флакони с (нейни) ваксини срещу КОВИД-19”. Всички от въпросните флакони са от една и съща партида, която е изтеглена от употреба, а две други партиди също са изтеглени от употреба като предпазна мярка.

Модерна отбеляза, че разследва случая и остава ангажирана да работи експедитивно с японския си партньор – фармацевтичната група Такеда (Takeda), която внася и разпространява в страната ваксината на американската компания.

Такеда за първи път е установила наличие на примеси във флаконите на 16 август и е докладвала проблема на правителството вчера, съобщи служител на японското министерство на здравеопазването. Той обясни закъснялото уведомяване на властите с това, че на компанията й е отнело време, за да установи, които точно флакони са били с примеси и къде в страната са били доставени.

Примесите може да се дължат на проблем с производството в една от фабриките в Испания, където се произвежда ваксината на Модерна, предположи американският фармацевтичен гигант.

Възможно е неизвестните примеси, установени във флакони с ваксини на Модерна в Япония, да са частици метал, каза днес японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС.

Това предположение е свързано с обстоятелството, че тези примеси реагират на магнити. Засега няма информации за каквито и да било странични реакции на ваксинираните с дози от въпросната партида, заяви японската медия, цитирайки източници от здравното министерство./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular