Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБлагоевград„75% сгрешени протоколи“: Кандидат на ПП-ДБ оспори изборите за общинари в Благоевград

„75% сгрешени протоколи“: Кандидат на ПП-ДБ оспори изборите за общинари в Благоевград

Решението за избор на общински съветници в Благоевград се оспорва в съда.

В жалба до Административния съд в града кандидат за общински съветник от ПП-ДБ настоява изборът да се обяви за недействителен заради масово сгрешените протоколи на секционните комисии.

Жалбата е входирана от Антония Сивикова – кандидат за общински съветник от Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”. В нея се иска изцяло отмяна на съответното решение на Общинската избирателна комисия, с което е обявен съставът на Общинския съвет в Благоевград.

Като мотив за оспорване на резултата жалбоподателката посочва публично оповестената от ОИК информация, че 75% от протоколите на СИК са били сгрешени, което е довело до “извършена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и неправилно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния вот”.

Административният съд е образувал дело, но все още не е насрочил дата за разглеждането му по същество.

Кой влиза в общинския съвет?

Мандатите в Общински съвет – Благоевград са 41 и те бяха разпределени между рекордните 16 партии и коалиции. ВМРО-БНД (Български гласъ) ще има най-много представители сред общинарите – 6. ГЕРБ, Движение „Гергьовден“ и ДПС са с по четирима съветници, а Съюз на свободните демократи и ПП „Свобода“ – по трима. Също с трима общински съветници ще разполага ПП-ДБ, гласят резултатите на ЦИК.

БСП, СДС, „Левицата“, „Обединени земеделци“ и Земеделски съюз Ал. Стамболийски ще имат по двама представители. „Пряка демокрация“, ИТН, Партия на Зелените и Движение „Напред България“ ще са с по един общинар.

На балотаж за кмет ще се явят Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, и Методи Байкушев от ПП-ДБ. Първият спечели 27.07% подкрепа, а вторият – 21.75 на сто.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular