Bridgestone обу Audi – e-tron

Bridgestone, най-големият производител на гуми и каучукови изделия в света, бе избран да се присъедини към приключението на Audi, които пускат първия си изцяло електрически SUV автомобил – Audi e-tron. Двете компании разработиха списък със задължителните характеристики на гумите, с които да подчертаят спецификациите на новия модел – от впечатляващото му ускорение, до комфорта и тишината в автомобила, като същевременно да осигурят максимална безопасност, без никакъв спад в производителността. Bridgestone ще доставя шест различни модела гуми като оригинално оборудване (OE) за новия автомобил на Audi – четири летни и два зимни модела гуми, като размерите варират от 19“ до 21“.

Скорост и безопасност

Задвижван от два електрически двигателя, Audi e-tron има невероятно ускорение: от застой вдига 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Това моментално поражда нуждата от гуми с отлично сцепление, за да се осигури високо ниво на маневриране и отлична спирачна ефективност. Лятната гума Alenza 001 на Bridgestone е специално проектирана за SUV модели. Тя има структура на блоковете, която оптимизира контакта с пътната настилка и така подобрява маневрирането при завиване и стабилността при шофиране по прави участъци. Също така, гумата е удостоена с клас А на ЕС за сцепление на при мокра настилка – най-добрата на пазара.

За шофиране при зимни условия, Bridgestone ще осигури Blizzak LM001 –  изключително надежден модел при завиване и маневриране върху мокра, суха, ледена, кална и заснежена настилка. Гумата комбинира смес със силициев двуокис, обогатена с Nano Pro технологията на Bridgestone за отлично сцепление.

Невероятно ниски нива на триене при търкаляне на гумата за оптимална автономност

Автономността е един от най-важните аспекти при всяко електрическо превозно средство. Това е възможно само при ниски нива на триене при търкаляне – сфера, в която гумите на Bridgestone също са отличени с най-високата възможна категория на Европейския съюз – клас А. Гумите са изключително подходящи за e-tron, тъй като позволяват пътуване на разстояние от 400 км без никакъв проблем, т.е. на единично зареждане на автомобила. Също така гумите са устойчиви и отговарят на изискванията и възможностите на изцяло електрическия e-tron за оптимизиране на шофирането като цяло.

Звукът на тишината

Audi традиционно се свързва с лукс и удобство. Тъй като e-tron e първото електрическо превозно средство на марката, Audi искаше да подчертае колко различен може да бъде електрическият автомобил. Освен почти безшумен мотор, те включиха шумоизолиращи прозорци с двойно остъкление и специално уплътнение – елементи, които позволяват на водача да “чуе” тишината на двигателя. Bridgestone разбира точно какво иска да постигне Audi и така предоставя своята собствена технология B-Silent за допълнително средство за намаляване на шума в автомобила; кухините в шарката на гумата са запълнени, за да намалят ехото, а стените и структурата на гумата са подсилени за минимални вибрации и ехтене от движението на гуми по повърхността на пътя.

Горди и доволни

Партньорството между двете компании и изборът на гуми на Bridgestone като оригинално оборудване за изцяло електрическия Audi e-tron, е последната стъпка към силна съвместна колаборация между Bridgestone и Audi, което вече превърна Bridgestone в доставчик на гуми номер едно за Audi.

“Изключително се радваме, че Audi избраха нашите гуми за оригиналното оборудване на тяхното първо изцяло електрическо превозно средство.”, споделя Марк Тежедор, вицепрезидент “Оригинално оборудване”, Bridgestone EMEA. “Audi създаде едно иновативно и екологично превозно средство, което предлага невероятен комфорт. Логично е то да се съчетае с гуми на Bridgestone, които предлагат същите характеристики. В индустрия, която претърпява бърза трансформация, където превозните средства стават все по-свързани, автономни, споделени и електрически, Bridgestone предлага нови решения и технологии, отговарящи на най-трудните предизвикателства пред производителите на автомобили. Най-вече благодарение на инвестициите в научноизследователската и развойна дейност в нашата индустрия.”

 

 

 

Източник: topgear.bg