Универсално тесто с 2 яйца

 

 Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр.
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 500 мл
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • олио – 3 с.л.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • мая – 20 г прясна
  • брашно – 1 кг

Начин на приготвяне

Ако приготвяте пици или мекици съотношението на тези мерни единици остава.

За приготвянето на месеници и тутманици добавете още 1 ч.л. сол, а за кифли и сладки пити прибавяте 2 с.л. захар. Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.

Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.

Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.

Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа. Много често аз включвам фурната на 50 градуса (не повече) и в нея втасва тестото, на топло докато удвои обема си.

Пригответе желаното от вас изделие и ако ви остане тесто – не се чудете – в леко намазан найлонов плик поставете и съхранете в хладилника, там то издържа около седмица не повече. За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване.

Но за питки, месеници и кифлички, след като ги оформите трябва да престоят от 30 до 40 минути минимум до 1 час. Тестото е много нежно и чувствително, затова внимавайте в печенето, кифлите и пиците приготвяте на по високи температури 200- 220 градуса но питките и месениците не повече от 180 градуса.

При приготвянето на месеници и питки не отваряйте фурната, поне 20 минути след като поставите тавата, наблюдавайте през прозорчето на фурната. След като добият желаният от вас цвят (за предпочитане е златист и златисто кафяв) покрийте изделието с алуминиево фолио.

Проверявате за готовността им с дървени клечка за зъби или шишче. След като извадите изделието от фурната, обезателно завийте с чиста кърпа която ползвате само за такива цели за 10 минути.

Готвач.бг