Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниСвятВътрешният министър на Германия поиска отмяна на Шенген

Вътрешният министър на Германия поиска отмяна на Шенген

 

Новият вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер призова за отмяна на Шенген, информира „Дойче веле”. Той призова за по-засилен граничен контрол.

ЕС не контролира външните си граници, каза Зеехофер и подчерта, че Германия трябва да обмисли засилване на граничния си контрол. Министърът изтъкна пред вестник “Велт ам зонтаг”, че на не толкова много гранични места в Германия има служители и че това ще трябва да се промени. Той призова за отмяна на споразумението за Шенген, което позволява свободно движение на хора в рамките на ЕС.

Трябва да се наложат вътрешни гранични проверки, докато ЕС поеме ефективен контрол над външните граници. Не виждам това да се случи в близко бъдеще, каза той.

Вътрешният министър също обвини ЕС, че е приел безполезен и “мъмрещ тон” към държавите от Източна Европа относно плановете за разселване на бежанци в съюза. Според него необходим е по-продуктивен подход, при който се изпращат повече служители на външните граници и се предоставя по-голямо финансиране за охрана на границите в замяна прием на бежанци.

RELATED ARTICLES

Most Popular