Friday, May 10, 2024
HomeРегионБлагоевградЗам.-деканът на Правно-историческия факултет в ЮЗУ Валентин Василев избран за омбудсман на...

Зам.-деканът на Правно-историческия факултет в ЮЗУ Валентин Василев избран за омбудсман на Благоевград

 

Майки на първолаци от кв. „Ален мак“ скочиха срещу критериите за прием в училищата за 2018-2019 г. на сесия на ОбС

Доц. Крум Кацаров получи званието „почетен гражданин” за принос в развитието на съвременната гастроентерология, музикантът от ФСБ Константин Цеков със същото отличие за принос в развитието на българското изкуство и култура и популяризирането на Благоевград

Инициативен комитет на майки на бъдещи първокласници от квартал“ Ален мак“ застана срещу критериите за приема в училищата през учебната година 2018-2019 в Благоевград. Недоволството ни е главно срещу районирането, заяви Огняна Бошкилова от трибуната на Общинския съвет. Тя е майката на три деца, едното от които ще бъде първолак, и бе дошла на сесията на местния парламент заедно с още няколко дами, чиито деца наесен ще тръгнат на училище. Майките са събрали и подписка с настояване за промени в наредбата, която ще предоставят на общинската управа. „Наредбата ни лишава от правото да избираме училище. Децата от едно и също семейство ще се наложи да учат в различни училища. Това ще доведе до корупция. Искаме район „Ален мак” да се присъедини към район „Еленово“ и „Орлова чука“. Решени сме да се борим за правата си с всички законови мерки”, посочи Бошкилова. Тя изрази и опасения, че наредбата ще доведе до дискриминация, отбеляза, че с проблема ще бъдат запознати бъдещият омбудсман на Благоевград и общественият защитник на страната Мая Манолова.

„Община Благоевград се е съобразила със закона такъв, какъвто е. Наредбата не може да се променя“, категоричен бе кметът Атанас Камбитов. Същото становище изразиха и зам.-кметът Христина Шопова, и началникът на Регионалното управление на образованието и общински съветник Ивайло Златанов.

Във връзка с поставени питания от страна на родители относно системата за прием в първи клас кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент да се проведе среща, на която да бъде разяснено участието на родителите и техните отговорности в процеса на кандидатстване, класиране и записване в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 година.
Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова допълни, че родителите не са ограничени и могат да кандидатстват в желаните от тях учебни заведения, като самият прием се извършва на база точкова система. Тя поясни още, че община Благоевград е избрала възможно най-балансирания вариант. По думите й е било възможно да бъде въведен и такъв, предвиждащ приемът на децата да бъде повлиян конкретно от улиците и входове на жилищата, в които живеят.

Общинската съветничка Злата Ризова постави въпроси на общинската администрация, касаещи таксите в детските градини в областния град. Питането бе свързано със Заповед №89/23.01.2018 г. на кмета на община Благоевград. Ризова обясни, че е изпратила писмо с въпросите си, ,но настоява да получи писмен и устен отговор.

„Г-н Камбитов, след приемане на следните изменения в текста на чл. 25, буква „г“ от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград и последвалото недоволство Вие издадохте Заповед №89/23.01.2018 г., с която създадохте още по-голямо объркване и напрежение. Още повече, че гореописаната заповед е в пълно противоречие с приетото и влязло в сила решение на Общински съвет. Това ме провокира да отправя към Вас следните въпроси:
1. Към настоящия момент при какви обстоятелства не се събира такса?
2. Кой от действащите закони в Република България Ви дава право да отмените влязла в сила наредба на Общинския съвет? По силата на кой закон заповедта Ви може да се противопостави на наредбата?
3. За предходния месец колко са неприсъстващите деца, за които не е заплатена такса?
Ще Ви бъда благодарна, ако към отговора на настоящото питане приложите и справка за последния месец на отсъстващите деца, които са освободени от такса (придружена със съответните медицински документи) от една детска градина по Ваш избор“, попита Ризова.

Зам.-кметът Христина Шопова обясни, че е изпратен писмен отговор с подробни разяснения. Тя представи справка за медицинските бележки, липсващите деца и болничните в примерни детски заведения в града.

На мартенското си заседание общинските съветници утвърдиха доц. д-р Валентин Василев за омбудсман на Благоевград. Новият омбудсман бе избран с таен вот, при който имаше 38 гласа „за“, 1 „против“ и 1„въздържал се“, при 41 съветници, един от които отсъстваше.

„Надявам се да оправдая доверието ви“, обърна се към общинските съветници Валентин Василев.

Решението за избора влиза в сила след 14-дневен срок от обявяването му. „Като обществен посредник Валентин Василев ще има задължението да се застъпва за правата на хората и да пази обществения интерес. Към омбудсмана може да се обръща всеки гражданин (български или чуждестранен) както с жалба, така и със сигнал срещу работата на държавни и общински органи и техните администрации. Също така може да се сигнализира срещу лица, които предоставят обществени услуги, като например топлофикационни, електроснабдителни, телекомуникационни, ВиК услуги, образование, здравеопазване и други, както и за администрацията на съдебната власт – например, когато неоправдано се бавят и не се решават с години съдебни производства”, подчертаха от общинската администрация.

Кандидатурата на новия омбудсман бе единствена, той е бил изслушан от комисията по номинация преди около 2 седмици. Комисията единодушно приема, че кандидатът притежава необходимите експертни и личностни качества за изпълнението на функцията на обществен посредник.

Валентин Василев е роден през 1974 година. Той е преподавател, доцент към ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и заместник-декан на Правно-историческия факултет. Има богата автобиография, с много спечелени грамоти, връчени сертификати и взети дипломи. Член е на катедра „Национална сигурност и публична администрация“. Преподава дисциплините „Управление на човешките ресурси“, „Мениджмънт и управленски технологии“, „Организационно поведение“ , „Основи на мениджмънта“, „Съвременни мотивационни техники и приложението им в УЧР“, „Екипи и екипна дейност“ и „Публични политики и други“. Преподава още в Нов български университет и Института по публична администрация към Министерския съвет. Бил е заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград от 21.12.2007 до 14.04.2010 година. Участвал е в множество проекти, има многобройни публикации, бил е научен ръководител на немалко докторанти, участвал е в научни журита по ЗРАСРБ.

С друго решение Общинският съвет удостои със званието „почетен гражданин на Благоевград” проф. д-р Крум Кацаров. Отличието на уважавания медик е за принос в развитието на съвременната гастроентерология в България и във връзка с 60-ия му юбилей. То бе дадено с 34 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържал се“, при таен вот. Имаше и една невалидна бюлетина.
Почетен гражданин стана и Константин Цеков – един от основателите на групата ФСБ. Той получи званието след повторно тайно гласуване. До него се стигна, тъй като при първия вот имаше 27 гласа “за”, при необходими минимум 28. В крайна сметка за удостояване на музиканта със званието гласуваха 33-ма съветници. Гласовете „против” и „въздържал се“ бяха по 3. Константин Цеков получава отличието за принос в развитието на българското изкуство и култура и популяризирането на Благоевград.

15 двойки без деца ще получат средства от бюджета на община Благоевград за финансиране на „Инвитро” процедури, реши още местният парламент.

Подкрепено бе и предложението за отпускане на еднократна финансова помощ на мъж от Благоевград. Общинските съветници приеха и план за противодействие на тероризма на територията на община Благоевград.

Снимките:

ОбС – Благоевград

Огняна Бошкилова

Христина Шопова

Ивайло Златанов (първият вляво)

Зам.-кметът Христина Шопова разговаря с майките на бъдещите първокласници

Злата Ризова

Новият омбудсман Валентин Василев, вляво – кметът Атанас Камбитов, вдясно – председателят на ОбС Радослав Тасков

RELATED ARTICLES

Most Popular