Здравната каса, РЗИ и Инспекцията по труда проверяват общинската болница в Дупница, заради дългове фирми налагат запори

Мария Иванова
Мария Иванова

Прокуристът Мария Иванова: 620 000 лв. дължим на фирми, 110 000 лв. – за заплати от 2016г.

Общинската болница в Дупница е постоянно проверявана от различни институции. „Всеки ден ни проверяват. Миналата седмица имаше две проверки от Здравната каса, две от РЗИ  и една от Инспекцията по труда. Това ни затруднява”, каза прокуристът Мария Иванова.

Паралелно с проверките пристигали и запори на банковите сметки, налагани главно заради задължения към фирми. „Към края на февруари задълженията към фирми са в размер на 620 000 лв. Имаме да изплащаме още около 110 000 лв. за заплати от 2016г. На хората, които бяха коректни и напуснаха, след като през целия си съзнателен живот са работили в болницата, изплатихме заплатите”, обясни Иванова.

Стана ясно още, че последният запор също е от 2016г., заради задължение към фирма, което спешно трябва да се изплати.

Продължава свиването на персонала, който е намален от 300 на 250 души. Сред освободените няма хора в трудоспособна възраст, освен 2 рехабилитаторки, посочва прокуристът. Според изчисленията чрез намаляването на персонала МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще спести близо 359 000 лева годишно от заплати. Към момента работещите в болницата редовно получават заплатите си, изплатени са и дължими възнаграждения още от 2015 и 2016г. Проблем се оказва фактът, че част от служителите, определени за съкращаване, са защитени от закона, заради ТЕЛК-свидетелства за инвалидност. Такъв е случаят и с длъжността “озеленител”, която според прокуриста е абсолютно ненужна.

„Проблем е и това, че част от служителите, които разбраха, че ще трябва да бъдат освободени, си взеха болнични. Някои хора действат чисто по нашенски и това е източване не на болницата, а на държавата. Много хора трябва да получат големи суми за неизползвани отпуски. Имаме служители с по 140-150 дни отпуски, служители с по 5000 лв., дължими им за отпуски”, обясни Мария Иванова.

Прокуристката за пореден път подчерта, че продължава да намалява просрочените задължения на болницата.