Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБлагоевградБунт! Пътни строители протестираха в Благоевград, Кюстендил и Перник, питат: Как да...

Бунт! Пътни строители протестираха в Благоевград, Кюстендил и Перник, питат: Как да строим без пари?

60% от персонала на “Пътища Перник” остана на улицата, неразплатени са 15 млн. лв., каза техническият ръководител Евгений Герасимов

Пътни строители от Благоевград, Перник и Кюстендил подкрепиха националния протест с настояване държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност. Работници на пътностроителната фира “ГромаХолд” протестираха с плакати и рев на клаксони в края на автомагистрала “Струма” край Благоевград.
Протестът бе мирен, пътните строители искаха сигурност, за да работят. „Как да се строи без пари, получаваме си заплатите за сега, но пари трябва да има, как да се построи нещо до 2025 или 2030 г., като не е започнато“, оплакаваха се работниците.
„А не се ли работи-какво става, няма пари и загиваме, това е истината с две думи. Съгласни сме като приключим един обект, да проверят какво сме свършили и след това да ни платят. Няма ли пари-загиваме“, каза Александър Мутафчиев.
Пътните строители се събраха още в 9.30 часа в сряда на моста в края на автомагистралата. Там те вдигнаха плакати с текст: „Една година нищо“, „Ние не сме крадци“, „Не сме политически заложници“, „Не сме крадци“, „Една година обещания“ и „Държава без пътища няма“. След това, охранявани от полицията протестиращите се наредиха извън мантинелите на кръговото кръстовище, по което в 11:00 часа на няколко пъти преминаха самосвали на фирмата с вой на клаксони.
За тях полицаите бяха отредили вътрешната лента, така протестиращите камиони не пречеха на трафика между АМ „Струма“ и Главен път Е-79. Напрежение между протестиращи и полиция нямаше.
Работници от пътноподдържащи фирми от Кюстендил също излязоха на протест след 9 часа на Околовръстното при квартал “Върташево” над Кюстендил, съобщи шефът на Пътно поддържане – Кюстендил инж. Милчо Георгиев. До затваряне на международния път за ГКПП “Гюешево” и Северна Македония не се стигна.

Снимки:БГНЕС

От 11:00 ч. до 11:30 ч. бе блокиран двупосочно пътят между Перник и София, на кръстовището за село Драгичево. На шосето застанаха работници от пътното дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) “Пътища Перник”, с което Агенцията “Пътна инфраструктура” имаше договор за поддържане на републиканските пътища на територията на областта до миналата година, включително. Протестът бе подкрепен и от работници на кариерата в село Студена и подизпълнители на пътното строителство в региона.
Неразплатени са 15 млн. лв. на “Пътища Перник” ДЗЗД, посочи техническият ръководител Евгений Герасимов. По думите му, заради забавените плащания е освободен 60 на сто от персонала на фирмата. След протестите през есента, ни бяха платени едва 2 млн. лв., каза Герасимов. Според него дружеството дължи 7 млн. лв. на подизпълнители.
Не знаем как ще изпълним спрените миналата година договори, при настоящото поскъпване, притеснени са от “Пътища Перник”. Материалите са с нараснали двойно и тройно цени, за чия сметка ще бъде това увеличение, попитаха пътните строители.
Недоволните заявиха, че този протест е само репетиция. По думите им, блокадите на пътища ще продължат, ако дължимите им пари не бъдат разплатени.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular