Дърводобивни фирми от Югозапада блокират Е-79 заради високите цени на дървесината

Дърводобивни и дървопреработвателни фирми от Югозападна България излизат на протест в четвъртък. Причината за недоволството е драстичното увеличение на цената на дървесината за преработка. От бранша вдигат протеста и заради изкуствено създадения дефицит на суровината, който води до повишаване на цената.
Десетки фирми от дърводобивния и дървопреработвателен бранш ще се включат в протеста и така ще станат част от поредната протестна вълна в България.
„Трябва да се изпълняват плановете, които имат горските стопанства. Ние сме дали предложение как да се пуска дървесината на две тръжни сесии. Всичко това изправя пред фалити дърводобивните фирми в Югозапада “, коментира Александър Тумбев, председател на Сдружението на дърводобивните и дървопреработвателните предприятия – Югозапад.
Във времето на най-натоварения трафик по главен път Е-79 от 11.00 до 13.00 часа те са информирали писмено кмета на община Симитли, че ще блокират пътната артерия към Кулата и към Банско.
За по-малко от година цената на дървесината за преработка е скочила между 3 и 4 пъти, което ще доведе до тотална загуба на пазари, прогнозира Кръстьо Веселинков от УС на Сдружението на дървопреработвателите “Югозапад”. Според него основният проблем е в начина на провеждане на електронните търгове.
“Дървесина се внася от Австрия. В Гърция е по-евтина от нашата. При последните търгове се стигна до безумни цени, които ще ни изхвърлят от пазара… Опасението на държавните предприятия е, че когато всички участници се съберат на едно място, има договорки. Държавните предприятия ни обвиняват, че завишаваме цените“.
Какъв е отговорът на Югозападното държавно предприятие и има ли спекуланти сред участниците в електронните търгове за продажба на дървесина? Директорът на дружеството Дамян Дамянов заяви пред БНР: “Началните ни цени в сравнение с тези от 2021 година са с 10% завишени. На този фон получаваме 300-400% завишение на цените при провеждането на тръжни процедури”. Спекулативно се създава дефицит на дървесина, твърдят още преработвателите. Но Дамянов е категоричен, че няма дефицит на дървесина за преработвателния сектор.
Протестът в четвъртък е само предупреждение за национален такъв, ако Министерството на земеделието и ресорната комисия в парламента не гарантират бърза промяна в правилата на пазара на дървесина, категорични са преработвателите.