Втори транш: 4 дни инжектират срещу Ковид-19 в Кюстендилско

В Благоевград пристигнаха 400 ваксини за медиците на първа линия

Имунизационната кампания с втората партида от ваксините срещу коронавирус в Кюстендилска област започна в сряда и ще продължи четири дни, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Както писахме, ваксините пристигнаха във вторник следобед при стриктно спазване на изискванията за температурно съхранение. Дозите са разпределени от РЗИ – Кюстендил и предоставени на лечебните заведения за болнична помощ в областта, където ще се правят ваксините.

Ваксинирани ще бъдат общо 125 човека, като доставените флакони са 25. Това са хората на първа линия, изложени на най-голям риск – медицински и помощен персонал в болниците, служители от Центъра за спешна медицинска помощ и част от работещите в Регионалната здравна инспекция. Количеството, разпределено по болничните заведения, е на базата на заявилите желание за ваксиниране медицински специалисти и помощен персонал.

При първата партида от ваксината за област Кюстендил бяха предоставени 20 флакона, т.е. ваксини за 100 души. Имунизационната кампания тогава започна на 28 декември 2020 г.

Същевременно стана ясно, че в Благоевград в сряда следобед също бе получена втората част от ваксината. Тя бе складирана в Регионалната здравна инспекция. В четвъртък сутринта ще бъде разпределена между общините. 400 ваксини са предназначени за ваксинирането на медици на първа линия.