В Кресна алармираха: Изсипаха в района на село Стара Кресна като торба с боклук кучета от приюта в Благоевград

От община Благоевград са поискали писмено обяснение от фирмата, стопанисваща приюта, оплакаха се, че други общини “внасят” на тяхна територия бездомни кучета

 

Кучета от приюта в Благоевград са изхвърлени край Кресна. За случая сигнализира жител на града, съобщава bTV. Соня Георгиева е пряк свидетел на това как пикап с логото на община Благоевград изхвърля 17 кучета в района на село Стара Кресна. Подава и сигнал. „Сигналът беше подаден на нашия дежурен в общината, че в района на Стара Кресна има изсипани 15 кучета. Отидохме на място, наистина кучетата бяха там, на тях имаше ушни марки с номера”, обяви Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Кресна. По закон бездомните кучета се събират, обезпаразитяват и кастрират, след което се връщат на мястото, от което са взети. От община Кресна са категорични, че броят на изхвърлените тук кучета надхвърля този на предварително събраните.

По думите на управителя на приюта в Благоевград Илиана Балева „нещата са преекспонирани”, защото в пикапа на приюта няма как да се съберат 17 кучета. Нямало как и да бъдат „изсипани”, защото не били упоени – животните сами слезли от колата. Твърди, че грешката е еднолична – на служител във фирмата, който проявил самоинициатива.

За Соня Георгиева случката е доказателство за нехуманно отношение към бездомните животни. От община Благоевград са поискали писмено обяснение от фирмата и ще преценят дали да преразгледат договора с нея.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ коментира, че това определено не може да се нарече самоинициатива на един човек и се случва често в цялата страна. Той сподели, че постоянно получават такива сигнали, за разселване на кучета от една община в друга община.

Предния ден пък от Благоевград се оплакаха, че други общини “внасят” на тяхна територия бездомни кучета.

Един от основните проблеми е, че некастрирани безстопанствени кучета от други общини се докарват на територията на нашата. Това каза Кирил Манов, експерт в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. Според него точно по тази причина безстопанствените кучета в района се увеличават, тъй като, ако в края на 2016 година те са били около 200, сега са между 350 и 450, предаде Фокус.

На въпрос проблем ли е храненето на бездомни животни, Кирил Манов отговори: „Не е редно това нещо, защото в интерес на истината това е проблем, който касае цялата ни държава и честно казано аз не виждам, освен ако не се вземат мерки от Министерски съвет и с някаква програма или с някакви закони, как можем да се справим с това нещо. Сложен е проблемът не само в Благоевград, дори ние сме една от общините, за които мога да гарантирам със сигурност, че популацията на безстопанствените кучета е в рамките на позволените проценти. За съжаление други общини не си дават сметка, че това е проблем, който трябва да се решава, а не да се прехвърля от община на община, защото ние много често в Благоевград имаме доставени кучета от други общини“.