Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаГичка Михайлова иска извънредна сесия на ОбС-Дупница, за сондажа в Бистрица

Гичка Михайлова иска извънредна сесия на ОбС-Дупница, за сондажа в Бистрица

Общинският съвет (ОбС) в Дупница да проведе извънредно заседание, на което да обсъди проблема със сондажа за минерална вода в с. Бистрица, настоява общинската съветничка от ПП „Глас народен“ Гичка Михайлова. Тя е внесла докладна записка, с която предлага председателят на местния парламент Костадин Костадинов да свика извънредна сесия. „Наистина внесох такава докладна, но предварително няма да коментирам нищо“, каза съветничката в отговор на наши въпроси.

Припомняме, че миналата седмица Гичка Михайлова се обърна към жителите на общината с декларация по темата „Сондаж в Бистрица“. Тогава тя съобщи, че хидрогеоложкият сондаж е спрян по нареждане на кмета, а от фирмата изпълнител „Геосервизинженеринг“ – Асеновград, ще оттеглят техниката си и ще заведат иск срещу общината за едностранно прекратяване и на договора и пропуснати ползи.

„До сега водих тиха дипломатична политика относно завършването на хидрогеоложкия сондаж в село Бистрица, който е важен за развитието на селото ни и като цяло за развитието на туризма на територията на община Дупница. След като направих лично проучване и проведох няколко разговора, включително и с управителя на фирмата изпълнител, реших да предприема действия за защита на интересите на жителите на община Дупница и в частност на жителите на село Бистрица. Сондажът е спрян по нареждане на кмета Дангов с писмо от 12.01.2024г., изпратено до фирмата изпълнител. Причината, която е посочена, са  неблагоприятни климатични условия /зимен сезон/. Смятам за необходимо да ви уведомя, че поради своеволията и едноличните решения на кмета Дангов, фирмата изпълнител към днешна дата /05.03.2024г./ е решила да оттегли техниката си и е предприела крайни действия, като е упълномощила адвокатска кантора, която да заведе иск срещу община Дупница за едностранно прекратяване и не изпълнение на договора, както и за пропуснати ползи, докато скъпоструващата техника и персонал стоят два месеца, без да работят“, бе написала Михайлова в декларацията. Там тя подчертаваше, че незавършването на сондажа ще доведе до загуба на съдебното дело и на финансови средства. Съветничката предупреди, че общинският бюджет ще се ще натовари с изплащане на съдебни разходи, хонорари на адвокати, неустойки по изпълнението на договора, глоба за прекратяване на договора, направени непредвидени разходи от фирмата изпълнител, пропуснати печалби и ползи.

Дни по-късно темата бе засегната и от председателя на съвета Костадинов. На пресконференция той посочи, че сондажът е изключително важен за общината. Председателят подчерта, че в момента в Бистрица и в ОбС има огромно напрежение. „Хората са в неведение. Големият въпрос е не, че общината ще загуби стотици хиляди неустойки. Главният въпрос е ако фирмата си замине, кога след това ще се върне. Ще има ли въобще сондаж за топла вода? Тази тема ще бъде на челно място в ОбС“, заяви тогава председателят.

На въпрос има ли средства, с които общината да плати на изпълнителя за сондажа, шефът на местния парламент отговори, че в бюджета на Дупница са заложени над 300 000 лв.

По-интересен обаче остава въпроса дали на сесията ще присъства градоначалникът Първан Дангов, който заяви че повече няма да седне до председателя на ОбС в Дупница Костадин Костадинов. Пита се кой ще даде отговор на съветничката Гичка Михайлова по въпроса със сондажа в с. Бистрица, ако кметът откаже да влезе в заседателната зала.

RELATED ARTICLES

Most Popular