Дебют за новото Renault 5: Ретро стил и модерни технологии

Може би най-очакваният модел на французите през последните години бе показан в готов за серийно производство вид, който наследява дизайна на показаните по-рано концепти. Компактният хечбек вече разчита единствено на електрическо задвижване и ще се бори в клас, където се очакват все повече нови модели. Renault 5 е с дължина 3,92 м. Той ще бъде първият модел, който използва новата платформа AmpR Small (известна преди това като CMF-BEV), оборудвана с многозвенно задно окачване.

Отличителен елемент на екстериора е уникалният индикатор за зареждане, разположен на капака, вдъхновен от характерните въздухозаборници на оригиналното Renault 5. Друга препратка към класическото Renault 5 може да се види във вертикално ориентираните задни светлини, свързани с черна лайстна. Светлините дори излизат фино от страничните панели, като целта е да се подобрят аеродинамичните характеристики на хечбека чрез намаляване на въздушната турбуленция. Забележителен елемент са и по-големите задни калници, вдъхновени от емблематичния R5 Turbo, които придават на електромобила вид на спортен хечбек.

Вътре в салона са съчетани ретро елементи и ярки цветове, напомнящи за оригиналния модел, с модерен привкус. Централният елемент на арматурното табло е двуекранен цифров кокпит с голям информационно-развлекателен дисплей, който оперира със система Google. Тази конфигурация се допълва от многофункционален волан с открояващ се стартов бутон.

Renault 5 ще предлага на клиентите си избор между два варианта на батерии, като и двата използват никел-манганово-кобалтова химия (NMC). Базовият модел ще бъде оборудван с батерия с капацитет 40 киловатчаса, осигуряваща пробег по WLTP до 300 км, докато по-големият вариант ще се предлага с батерия с капацитет 52 кВтч, увеличаваща максималния очакван пробег до 400 км.

По отношение на размерите Renault 5 EV попада между хечбеците Twingo и Clio, като е с дължина 3,92 м, широчина 1,77 м и височина 1,5 м. Багажникът предлага обем от 326 литра и въпреки че не изглежда да има преден багажник, Renault посочи наличието на специално отделение в багажника за съхранение на кабела за зареждане.

Renault 5 е с предно предаване, като предлага три варианта на задвижване: 70 kW (93 к.с.), 90 kW (120 к.с.) и 110 kW (147 к.с.). Двата по-ниски варианта на мощност се предлагат само с 40 kWh батерия, докато най-високият вариант на мощност е ексклузивен за по-големия 52 kWh пакет. Renault твърди, че автомобилът може да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от осем секунди, вероятно за най-мощната версия.

Всички версии на Renault 5 могат да се зареждат от източник на променлив ток с мощност до 11 kW. Що се отнася до бързото зареждане с постоянен ток, автомобилът може да приеме до 80 kW с 90 kW задвижващ агрегат, докато топ вариантът може да работи с до 100 kW./ fakti.bg