До 2 г. ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница минава на една смяна

Общинският съвет ще разгледа докладната записка на сесия в петък.
  •  Прогимназията се мести в аудитории на бившия Учителски институт

 

До 2 години ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница ще премине на едносменен режим, като учениците ще се обучават само до обяд. За целта прогимназиалният курс, обхващащ 5-и, 6-и и 7-и клас, ще учи в аудитории на бившия Учителски институт, които ще бъдат предоставени на училището. Това става ясно от докладна записка до Общинския съвет, в която кметът Методи Чимев предлага да бъде одобрен план за създаване на необходимите условия за осъществяване на полудневната организация на учебния ден преди обяд.
Приемането на нормативния документ е съгласно изисквания на Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование. За да бъдат спазени законно установените правила, на територията на общината не трябва да има училище, в което обучението да се осъществява на две смени. В момента в община Дупница само ОУ „Евлоги Георгиев” не разполага с достатъчно класни стаи и учи на две смени. В тази връзка се предлага ученици от 5-и, 6-и и 7-и клас да се преместят в неизползваемите празни помещения на първия етаж от бившия Учителски институт.

Планът е изготвен съвместно от директора на училището и общински специалисти след събиране и обобщаване на информация, свързана с материалната база, броя на паралелките и учениците и демографските тенденции в близките години. Изготвянето на плановете за преодоляване на двусменното обучение отразява желанието на Министерството на образованието да премахне тази практика и да гарантира равен достъп до качествено образование за всички ученици.

Ако съветниците приемат плана, преместването ще се извърши за учебната 2020/2021 г. Преди това трябва да се извършат дейности, свързани с документацията, изготвяне на количествено-стойностни сметки, изработване на проект за изграждане на отоплителна система, кандидатстване пред МОН. Планът трябва да бъде внесен за утвърждаване от съответните институции до 15 декември. Докладната записка ще бъде разглеждана на сесия на местния парламент в петък.