Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаДупнишката градска социология: Повечето ще гласуват, но правителство отново няма да има

Дупнишката градска социология: Повечето ще гласуват, но правителство отново няма да има

Надяваме се този път политиците да проявят повече разум, призовават избиратели

Изборите за президент и парламент чукат на вратата. В неделя ще избираме нов държавен глава и народни представители, а „Вяра“ разпита дупничани дали ще гласуват и какви са очакванията им, свързани с изборите. По-голямата част от анкетираните са решили, че ще упражнят правото си на глас.
Методи Попов не е гласувал на последните парламентарни избори, но този път ще отиде до урните:
„Сега смятам да гласувам, защото всеки трябва да упражни правото си на вот. Ще отида до урните, макар че на този етап все още не съм решил за кого да гласувам. Кандидатите се стараят да обикалят и да достигнат до повече хора, но някак си посланията им като че ли са много еднакви и фалшиви. Искрено се надявам да може да се сформира правителство. За съжаление обаче не вярвам, че има големи шансове това да се случи. Май само ще вървим от избори на избори. Колкото до президентския вот, той май ще е по-интересен, защото там се изправят личности“.
Стефка Василева е решена категорично да упражни правото си на глас в неделя. По думите й това е задължение на всеки един българин.


„Много е важно да отидем да гласуваме, защото така купеният вот няма да има значение. Дано няма измами и всичко мине наред. Вярвам, че този път политиците ще проявят повече здрав разум и всяка една партия ще направи компромис в името на бъдещето ни. Те не са глупави и виждат колко е тежко на народа и колко тежка зима се очертава. Затова дано да не се карат толкова, както при последните два кратки парламента. Дано сформират правителство и ситуацията в България да се подобри“, каза възрастната дупничанка.
Нейният съсед Георги също ще гласува, като вече е избрал кого да подкрепи и за президент, и за народен представител:
„Още преди началото на кампанията имам своите фаворити. Смятам, че сме длъжни като народ ясно да изразим позицията си. Надявам се, че хората, за които ще гласувам, ще оправдаят доверието ми“.
Иван пък беше на коренно противоположното мнение. Той си почиваше на една от пейките на площад „Свобода“ заедно със своето куче.
„Абсолютно съм разочарован от всички политици и партии. На миналите избори не гласувах, сега също няма да го направя. Не ми харесват плановете им и идеите, които имат. По дебатите по телевизията не чух нито един да каже нещо, което да ме грабне. Имам известни колебания дали да не отида да гласувам за президент, защото харесвам един конкретен кандидат. За парламент обаче категорично няма да гласувам. Нямам очаквания, че ще успеят да съставят ново правителство. Според мен след няколко месеца пак ще има избори“, коментира Иван.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular