Шанс за живот! Оперират в Турция Костадин Глушков от Банско, сестра му стана втори донор

  • Местни хора и гости събраха за нула време 20 000 евро, нужни за повторна трансплантация на бъбрек

Костадин Глушков от Банско получава още един шанс за живот с помощта на многобройни дарители, които откликнаха на апела да помогнат финансово бъбречно болния мъж. Банскалията влиза в болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул, Турция, за животоспасяваща повторна трансплантация на бъбрек благодарение помощта на колеги, приятели, познати и много непознати. Необходимата сума от 20 хил. евро за операцията беше събрана за изключително кратко време. Бързината беше решаваща в случая, защото лекарите, извършили и първата трансплантация на Костадин, бяха дали само седмица срок за постъпването му в болница. Той влиза за операция заедно със сестра си, която ще бъде вторият му донор след първата трансплантация преди пет години, когато майка му дарява единия си бъбрек.

Благодарение на съпричастността на много хора Костадин и Катя влизат в поредната битка за живот. Но с огромната подкрепа на техните съграждани. Събирането на средства продължи до момента на заминаването на двамата за болницата в Истанбул. В неделя, когато в Банско е пазарен ден, беше организиран благотворителен базар, на който освен дарения за продан в полза на Костадин фолклорни групи пяха за него и сестра му с пожелание за успешна операция и бързо възстановяване.
Банско за пореден път доказа, че е обединено. Както местни, така и гости на града протегнаха ръка към болния банскалия. За минути центърът се превърна в храм. Храм, в който всеки остави нещо от себе си и се помоли за здраве и благоденствие. Благодарности към групите, които взеха участие, към организаторите на базара и към всички, допринесли за благородната кауза.