Жена на ексдепутат може да връща 390 хил. лв. за къща за гости

Жената на бившия депутат от Гоце Делчев Димитър Гамишев – Боянка може да се наложи да върне 390 хил. лв., които е получила безвъзмездно за построяване на къща за гости в с. Гайтаниново. Това реши на първа инстанция Административен съд – Благоевград, като решението може да се обжалва.

Едноличната фирма на Гамишева е изградила през 2015 г.  къща за гости на три етажа с капацитет за настаняване 28 туристи на ден в 14 двойни стаи. Получила е 389 800 лв. финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони по договор с ДФ “Земеделие”.

Вследствие извършена проверка на място през лятото на 2019 г.  установила неизпълнение на задълженията по сключения договор за отпускане на финансова помощ и е издаден Акт с определено подлежащо на възстановяване публично държавно вземане в размер на 389 800 лв., колкото е цялата помощ.

Според проверяващите основното нарушение било, че в непосредствена близост до къщата има друга къща за гости, изградена по същата програма с 382 хил. лв. Двата обекта са изградени в един поземлен имот, разделен на две, и са на снаха и зълва. Така имало функционална несамостоятелност на субсидираните къщи и доказателства за изкуствено създадени условия по отношение допустимостта за финансиране, както и условия за двойно увеличение на максимално допустимата за един бенефициент субсидия. Отново, според ДФ “Земеделие”, така е направено разделяне на едно инвестиционно намерение в два проекта с цел заобикаляне на ограничението за максимален размер на допустимите разходи, което било нарушаване на правилата за предоставяне на помощ. От фонда твърдят още, че между двата обекта няма цяла ограда, която да ги разделя, те са с еднотипна архитектура и визия, използвани са еднакви строителни материали, като всеки от тях може да се приеме като допълващо застрояване към другия, установени са едни и същи изпълнители по проектите.