Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаЗам.-председателят на НСОПЛБ-Кюстендил д-р Силвия Стефанова: Работата ни днес е, меко казано,...

Зам.-председателят на НСОПЛБ-Кюстендил д-р Силвия Стефанова: Работата ни днес е, меко казано, кошмар!

  • В списъка за безплатни лекарства на министерството има такива, които не се използват от 15 години, нямат никакъв доказан ефект

  • Системата е много проблемна, а ситуацията е много объркана и ще става все по-объркана

Заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари-Кюстендил д-р Силвия Стефанова описа работата на джипитата в понеделник като „меко казано, кошмар“.
Причината за това са сривовете в системата, причинени от големия наплив от хора, които искат да се сдобият със зелен сертификат.
Както е известно, от началото на тази седмица общопрактикуващите лекари могат също да изписват безплатните лекарства за пациенти с Covid-19. Те се поемат от НЗОК, като това натоварва системата неимоверно много. „Системата е много проблемна. Днес не съм правила имунизации, защото ги правя по време на зелените коридори във вторник и четвъртък. Но имаме големи проблеми по отношение на лечението на хронично болните. Получава се нещо като лотария и трябва да гадаем дали ще се изпрати рецептата, или не. Срещаме страхотни проблеми и една несигурност. Една голяма част от нас работи със записани часове. Представете си, че сте си записали час и идвате дори за една 3-месечна рецепта. Какво се случва оттук нататък? Няма кой да я отпусне, аптеката също не може да работи без рецепта. Целият график и на лекари, и на пациенти се нарушава. Меко казано, кошмар е цялата ни работа в момента. Има и болни, които трябва да отидат в триажа, правим и ваксини срещу грип, а графиците ни се объркват жестоко“, каза пред „Вяра“ д-р Силвия Стефанова, която практикува в Дупница.
Тя допълни, че няма подписан анекс с НЗОК, който официално позволява на джипитата да изписват безплатни ковид лекарства веднага:
„Освен устен коментар пред медиите, няма нищо друго по тази тема. От НЗОК ни уведомяват чрез имейл за всяка една промяна, която настъпва. Аз си проверявам пощата по 20 пъти на ден и до този момент не съм получила никакви указания в писмен вид. Да, ние можем технически да ги изписваме и изпращаме. Но също така и никой не ми е обяснил дали аз ще си ги назначавам тези лекарства, или някой ще ми ги праща с хвърчащо листче от някоя ковид зона“.
Отделно от това д-р Силвия Стефанова беше категорична, че списъкът с въпросните лекарства е недостатъчен.
„Списъкът е малък, в него има лекарства от три групи. За едната част няма практика да бъдат използвани при лечение на ковид – това са антибиотиците. Другата група пък е от инжекционните форми. Кажете ми кой ще отиде да постави такива медикаменти на карантиниран пациент? В този случай НЗОК е партньор, който заплаща и оттам нямат вина. Този списък е изготвен от Министерството на здравеопазването. Знам, че с тези си думи ще си навлека много прекрасни коментари, но имам съмнения, че съставилите този списък не са лекували болни през последните няколко десетилетия. Никой не оспорва академичните им познания, но има лекарства, които ние не използваме от 15 години изобщо и нямат никакъв доказан ефект, особено при ковид. Кой и как го е направил този списък? Кои експерти национални го направиха? Това е не само мое мнение, а и на цялото ни сдружение. Има неща, които са неприложими и неподходящи. Има и група от тези лекарства, които изобщо ги няма и в аптечната мрежа, защото дистрибуторите не могат да ги доставят. Те отдавна са изчерпани и дори личният лекар да издаде рецепта за тях, пациентите няма откъде да си ги вземат. Ситуацията е много объркана и ще става все по-объркана. Когато има една тотално сгрешена идея, това води до своите последствия. Основата е тотално объркана и всеки по-нагоре, който се опита да я оправи, я обърква още повече“, завърши заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular