Щадящите тестове за Ковид-19 срещат лют отпор от родителите в Дупница

Бистра Стойкова

Директори на училища: Правихме проучвания, над 90% са против

Родителите на ученици в училищата в Дупница масово не са съгласни децата им да бъдат изследвани за Ковид-19 с щадящи тестове, установи проверка на в. „Вяра”.
„На този етап родителите не желаят децата да бъдат тествани с щадящи тестове. Преди една седмица правихме проучването и съгласие дадоха не повече от 6% от родителите, а за да се въведе това, трябва да имаме одобрението на 90% от родителите. Трябва да се помисли и за това как ще се прави тестът – от медицинско лице или самотестване. Ако е от медицинска сестра, при 500 деца е невъзможно да се осъществи. Трябва да е ясно и точно какъв ще е тестът – слюнков, назален. Пак ще проучим мнението на родителите, но трябва да е уточнено за какъв тест конкретно става въпрос”, каза Бистра Стойкова – директор на ОУ „Неофит Рилски”, което е едно от най-големите училища в общината и района.
„В нашето училище има по един-двама родители в клас, които са дали съгласието си децата им да бъдат изследвани с щадящи тестове. При изискване за съгласието на над 90% от родителите ние не можем да поръчаме тестове”, отговори Виолета Инкьова – директор на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, което също е сред най-големите в района.
„Много малък е процентът на родителите, които заявяват съгласие за такова тестване. Това показа нашето проучване”, лаконичен бе директорът на ОУ „Евлоги Георгиев”.
„Над 70% от родителите не са съгласни. Организационно ще се справим като училище – имаме медицинска сестра и ще можем да извършваме тестването. Но при условие, че родителите не са съгласни, подписали са декларации, че не разрешават, не подлежи на коментар. Абсолютно няма да наложа нещо, което не се одобрява”, заяви Юлиана Борисова – директор на ОУ „Св. Климент Охридски”.
Както стана ясно в понеделник, от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката обявиха, че внасят в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца – със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Целта е да се осигури връщането на учениците в клас. Намеренията бяха оповестени от централните медии след брифинг на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и образователния министър Николай Денков.

“Надявам се възможно най-бързо да се осигурят тестовете, още днес ще обявим обществена поръчка. Желанието ни е да ги осигурим бързо, за да може поне децата от 1-ви до 4-ти клас да се върнат в училище още следващата седмица. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министър Кацаров и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.
Тестването ще бъде два пъти седмично. При установяване на положителен тест, целта е детето да остане под карантина 14 дни, а не да излиза цялата паралелка.
Децата няма да имат досег с каквото и да е медицинско изделие, всичко ще бъде максимално щадящо, увери здравният министър, цитиран от медиите. “С теста не се докосва детето, не се бърка в носа или в устата му, единственото, което трябва да направи, е да отдели слюнка в контейнерче”, обясни той.

“Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици”, изтъкна още здравният министър.
Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков изтъква, че през последната седмица с инфекцията са били заразени над 500 деца и младежи дневно.
“Не се започва с тестване на всички учениците едновременно, защото най-потърпевши са най-малките. За по-големите ученици се очаква тестването да се организира скоро след това”, допълни министърът на образованието.

По думите му има възможност в част от първия учебен час в понеделник и в четвъртък да се правят тестовете.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА