Friday, May 10, 2024
HomeНовиниСвятИспански фермери блокираха пътища за втори пореден ден

Испански фермери блокираха пътища за втори пореден ден

Испански фермери блокираха за втори пореден ден много важни пътища в страната и нарушиха достъпа до пристанищни терминали в рамките на протест срещу европейските правила, високите цени и бюрокрацията, предаде Ройтерс.

“Някои държави не спазват правилата, при тях няма контрол на качеството”, заяви Хуан, който отглежда лимони в Андалусия и беше на блокадите край пристанището на Малага. Той твърди, че ниските цени на лимоните са напът да ликвидират бизнеса му.

Окуражени от подобни протести в други европейски страни, сред които Германия, Франция и Белгия, испанските фермери изкараха тракторите си вчера и блокираха много пътища. Те твърдят, че налаганите им от ЕС екологични правила ги правят неконкурентоспособни спрямо колегите им от други региони на света. Фермерите се оплакват и от растящата бюрокрация.

Недоволството принуди испанското правителство вече да обяви, че отпуска допълнителни 269 милиона евро субсидии на 140 00 фермери, а Европейската комисия да се откаже от плана за намаляването на употребата на пестициди, посочва Ройтерс./БТА

 

Рада Ганкова: Гневът на земеделците в Европа не стихва и протестите се пренесоха пред седалището на парламента в Страсбург

RELATED ARTICLES

Most Popular