Камарата на архитектите: Строежът на детската болница – чудовищен престъпен компромис

„Съдът не е вникнал и не е разгледал проблема по същество… Няма как да се примирим, това би бил чудовищен престъпен компромис с националната детска болница. Ще алармираме всички национални и европейски институции, които имат отношение към спазването на правилата. Хората са готови на протести. Ние ще организираме допълнителни експертизи и действия, за да убедим обществото и управляващите, че тази сграда е рискова“.

Това каза пред БНР арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България, чиято жалба срещу обществената поръчка за национална детска болница беше отхвърлена.

ВАС даде зелена светлина на Министерството на здравеопазването да възложи поръчка за строителството.

„Конструктивното обследване на сградата, което МЗ е представило към обществената поръчка, залага на изпитвания, направени преди 12 години – на бетона и на армировката. Това е все едно да поставите диагноза и да назначите лечение на базата на изследвания, направени преди 12 години. Това крие огромни рискове“, допълни арх. Бакалова в предаването „12+3“.

Тя беше категорична, че обществената поръчка не може да гарантира качеството на бъдеща детска болница. Арх. Петкана Бакалова допълни:

„Да се примирим, означава да бъдем мълчаливи свидетели на едно престъпление“./БНР