Friday, May 10, 2024
HomeРегионПетричКапитанът на „Беласица” Марти Таушанов: Ще дам всичко от себе си напролет, за...

Капитанът на „Беласица” Марти Таушанов: Ще дам всичко от себе си напролет, за да станем член на втора професионална лига

Марти Таушанов е роден на 22.06.1992 г. в град Петрич. Започва да играе футбол на улицата с децата. Това и обича да прави като малък по цял ден. Оттам идва и неговата любов към всичко, свързано с футбола. Първите си стъпки прави в ДЮШ на “Пирин” /Благоевград/. На 13-годишна възраст се явява на кастинг, където комисията остана удивена от качествата му. Тук негов първи треньор е Илия Христов. „Оттам започна всичко. Играех зад нападателя, имах пълна свобода на терена още на тази възраст. Илия Христов определено ме научи на много неща и съм много благодарен, дори под него ръководство стигнах до националния отбор за юноши. Тренирах с мъжете още на 15-годишна възраст – всичко вървеше много добре. Стигна се до обаждане от бизнесмена Емил Димитров, който издържаше школата и мъжкия отбор на “Чавдар” /Етрополе/ заедно с Христо Стоичков. На 16 години заиграх във ФК ”Чавдар”, където още първата година станахме републикански шампиони за юноши.   На 17 години направих дебют в “Б” група срещу “Пирин” /Гоце Делчев/. Преминал съм през отборите на “Пирин” /Благоевград/, “Чавдар” /Етрополе/, “Марек” /Дупница/, ЦСКА 1948 и в момента съм в “Беласица”, сподели Марти Таушанов. Със задоволство той се съгласи да даде интервю за любителите на футбола.

– Как се чувстваш като капитан на “Беласица”?

– Със сигурност е чест и удоволствие да бъда капитан на “Беласица”. Благодаря на треньорите, на ръководството, че повярваха в мен и се надявам да съм оправдал доверието им.

– Носи ли отговорност това пред колегите ти и каква?

– Разбира се, че носи! Да бъдеш капитан, не е чак толкова лесно.  Трябва да поемаш отговорност и мисля, че за момента се справям добре и нещата се получават както от моя страна, така и от моите колеги. Ние сме един добър колектив и всеки от нас си върши работата на терена.

В момента “Беласица” е на 1-во място с мач по-малко от “Марек”. Как стана това?

– Определено има горчив вкус малко в това, че не можахме да изиграем последния си мач и да се качим на върха, както трябва.   Във всеки мач бяхме непримирими, борехме се на терена за всяка топка и резултатите не закъсняха. В момента изказвам благодарност към всички от ръководството, към старши треньора Саша Симонович и неговия щаб и моите колеги.

– В кои срещи надмина себе си и в кои не успя ти и отборът като цяло?

-Не мога да отлича определен мач, в който съм надминал себе си. Гледам във всеки мач да помогна на отбора с каквото мога – както аз, така и моите колеги. Най-много съм щастлив, че проявихме характер в дерби мача срещу “Вихрен” и успяхме да обърнем резултата за 3 минути от 0:1 до 2:1 за нашия отбор. И в този мач показахме много характер, че не се предаваме дори когато ни е  най-трудно.

– Кой отбор според теб е основен конкурент за 1-вото място?

– Не мисля, че има основен конкурент. През втория полусезон е важно кой от кандидатите за първото място ще направи по-малко грешки. Радвам се, че ние направихме само една загуба през есенния дял на първенството. В директните двубои с конкурентите направихме равен само с “Марек”.

– Какво липсваше на играта през есенния дял от първенството? Кои постове са дефицитни в отбора?

– Аз лично съм много доволен от отбора. В началото, като започнахме подготовката, се чуваха коментари, че има възможност дори да изпаднем от групата, защото нямаме добри футболисти. На практика показахме, че не е така. Всички момчета се справиха прекрасно и показахме, че сме отбор, с който трябва другите отбори да се съобразяват. В момента се подсилихме с 2-ма нови колеги. Стивън Кирилов се приобщи доста бързо към отбора и му пожелавам успех и вярвам, че ще помогне за добрите игри втория полусезон. При нас е и Аспарух Смилков, също   футболист с качества, който ще ни помогне напролет и му пожелавам успех.

-Има ли нагласа сред колегите ти за утвърждаване на 1-во място напролет?

-Да, коментираме този въпрос в съблекалнята, вижда се хъсът на колегите, треньорите и ръководството. Надявам се всички заедно, с много работа и непримиримост на терена, да успеем и да го направим реалност в остатъка от мачовете до края на първенството.

-Кои са най-тежките мачове през втората част на първенството?

-За нас всички мачове са тежки – лесен мач няма. Трябва да сме концентрирани във всяка среща и да направим всичко възможно да спечелим максималното –  това се иска от нас.

-Има ли притеснение за гостуването на “Беласица” за мачовете срещу ФК “Кюстендил”, Марек” и “Вихрен”?

-Абсолютно никакво притеснение няма. Чакаме тези мачове с нетърпение.

-Те ли са решителните двубои за атакуване на върха в таблицата?

-Не мисля, че тези мачове са решителни. Дори да ги спечелиш, ако загубиш в друг двубой, все едно нищо не си направил. Тези мачове носят удоволствие от играта и показват кой е по-достойният за първото място. Пак ще се повторя – който отбор направи най-малко грешки, той ще бъде първи. Дано това да сме ние. Аз го вярвам, както и всички мои колеги.

-Какво не си успял до момента като футболист?

-Единственото, което искам, е да заиграя в отбор, участник в Ефбет лига.

 -Мечтаеш ли един ден да облечеш фланелката на А-отбор на България?

-Разбира се.

– С кои футболисти, които играят в елитни отбори у нас и в чужбина, си бил рамо до рамо?

-Играл съм с Емил Гъргоров. Той ми направи най-силно впечатление с играта си.

-Идолът ти в страната и чужбина?

-Аз лично се възхищавам на Лионел Меси.

-Според теб правилно ли постъпиха с Андон Гущеров от ЦСКА 1948?

  – Абсолютно не! Андон е емблема на този отбор, едноличен голмайстор както в 3-та лига, така и във 2-ра. С негови голове ЦСКА 1948 успя да стане член на Ефбет лига.  Аз вярвам, че той ще си намери по-добър отбор, в който ще бъде щастлив. Той е страхотен футболист и много добро момче. Пожелавам му успех в новия клуб.

-Какво да очакват напролет феновете от теб и от колегите ти?

-На нашите прекрасни фенове, пред които се прекланям, изказвам своята благодарност, също и от колегите, за невероятната подкрепа, която ни оказаха през есенния дял от първенството. Надявам се и напролет да бъде така.

-Какво си пожела за Коледа и Нова година?

-Най-вече да бъда жив и здрав както аз, така и моето семейство. След това един успешен втори полусезон и дай Боже да спечелим промоцията за втора лига.

-Девизът ти в живота?

-Утре да бъда по-добър от днес.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular