Монтираха 50 камери за 160 000 лв. в Перник, министър Радев: Впечатлен съм, Вяра Церовска е сред първите кметове, реализирали подобно видеонаблюдение

Дано намалим престъпността, каза при представянето на проекта градоначалникът

 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се впечатли от новоизграденото модерно видеонаблюдение в Перник. Това стана по време на посещението му в общината, където беше презентирана системата. Събитието беше открито от кмета Вяра Церовска.

 „Видеонаблюдението беше една от нашите основни задачи при встъпването ни в длъжност. Първото, което направихме, беше да проверим каква е ситуацията със спазването на обществения ред. Заедно с ръководството на ОД на МВР-Перник успяхме да определим кои са важните места, на които трябва да се случва видеонаблюдението, и това вече е част от живота на общината. Надявам се да успеем и да намалим престъпността, да осигурим едно по-сигурно място, да направим хората по-отговорни и по-ангажирани“, коментира кметът Вяра Церовска. „Колкото повече камери, толкова по-добре за органите на реда. Поздравления за тази инициатива и организация, както и на бизнеса, който съдейства. Адмирации за дейния кмет Вяра Церовска, която има смелостта да е сред първите градоначалници, реализирали проект за видеонаблюдение“, сподели министър Радев и каза, че ще се възползва от тази идея, за да я реализира на други територии в страната.

Системата за видеонаблюдение ще се стопанисва и използва от ОД на МВР-Перник. С новото видеонаблюдение на община Перник се очаква да намалее престъпността и да се опази обществената собственост. Началото на проекта е за три години, размерът на инвестициите за този период е 160 000 лв.

„50 са камерите за денонощно видеонаблюдение, които са монтирани в различни точки на града. Устройствата засичат данни за МПС чрез разчитане на регистрационни номера, имат възможност за периметрова охрана, както и аларми при засичане на нередности“, обясниха представителите на „Мобилтел”.

В срещата взеха участие главният секретар на МВР Младен Маринов, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметовете и секретарят на община Перник, кметове на населени места.