Над 120 миряни празнуваха при параклиса „Св. Никола Летни” във Фролош

  • Дупничанинът Григор Купандолски дари овен и 4 овце за 5 казана курбан

 

Над 120 миряни почетоха храмовия празник на параклиса „Свети Никола Летни” в Купандолската махала на кочериновското село Фролош.

Овен и четири овце даде за курбана на свети Никола Летни  известният дупнишки автоинструктор Григор Купандолски-Гришата. Пет казана с вкусен курбан сготвиха майсторът готвач на курбани Йордан Димитров и месарският бос от Фролош Иван Тричков-Тричката. Вече десета година почти всички земляци от  селото на Владимир Димитров-Майстора си идват в родното село от чужбина и страната, за да се срещнат в Купандолската махала и да се съберат на курбан. Радетел за въстановяване на традицията е Григор Купандолски.

Той сподели: „Преди десетина години реших да възстановя семейна традиция на рода Купандолски. Моят дядо, който е бил кмет на село Фролош и на когото съм кръстен, се е грижел за курбана на ”Свети Никола Летни”. Курбанът е правен при старо оброчище при дъб, който е над 250 години. Сънувах сън, че трябва да направя параклис на светеца на мястото и да продължа родовата традиция. Свещеници ме посъветваха да приема съня за знамение и да вдигна богоугодния параклис. Семейството и близките ми и хората от село Фролош посрещнаха с одобрение изграждането на параклиса. Моят първи братовчед Иван от село Цървище със синовете си също много ме подкрепиха в начинанието. Направих новия храм и възстанових семейната традиция и традиция на село Фролош”.

Лично архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски ослужи тържествена литургия и освети курбана за здраве на параклиса „Никола Летни” в село Фролош.