Община Бобов дол подготвя проект, свързан с околната среда

Проект, свързан с околната среда и климата, подготвя общината. Внесена е докладна записка, с която се иска съгласието на местния парламент общината да участва в партньорство, представено от общините, въглищните и енергийните региони, Mitteldeutsches Braunkohlerevier/Лайпциг (Германия), Астурия (Испания) и Силезия (Полша) с проектно предложение „Инициативи на общностите за преход към чиста енергия”, по подпрограма „Преход към чиста енергия“ на програма LIFE, финансирана от Европейската комисия – Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).
„Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) откри първите покани за набиране на проектни предложения по Програма LIFE за периода 2021-2027. Тя е насочена в областта на околната среда и климата и обхваща четири подпрограми: „Опазване на природата и биологичното разнообразие“, „Кръгова икономика и качество на живот“, „Смекчаване на последиците от изменението на климата и приспособяване към това изменение“ и „Преход към чиста енергия“.
Подпрограма „Преход към чиста енергия“ на програма LIFE подпомага изпълнението на политиките на ЕС в областта на устойчивата енергия, по-специално Европейския зелен договор, Енергийния съюз (цели за енергетиката и климата за 2030 г.) и дългосрочната стратегия на Европейския съюз за декарбонизация до 2050 г.
Подпрограмата е с бюджет от близо 1 милиард евро за периода 2021-2027 г. и има за цел да улесни прехода към енергийно ефективна, базирана на възобновяема енергия, неутрална по отношение на климата и устойчива икономика чрез координация на финансиране и дейности за подкрепа в цяла Европа. Това са действия, които са насочени към преодоляване на пазарните бариери, които възпрепятстват социално-икономическия преход към устойчива енергия, и обикновено ангажират множество малки и средни заинтересовани страни, множество участници, включително местни и регионални публични власти и непечелившите организации, както и потребителите”, се казва в докладната.
Проектите се съфинансират по подпрограмата LIFE Clean Energy Transition („Преход към чиста енергия”) в пет области на интервенция: Изграждане на национална, регионална и местна политическа рамка в подкрепа на прехода към чиста енергия; Ускоряване на внедряването на технологии, дигитализация, нови услуги и бизнес модели и подобряване на свързаните с тях професионални умения на пазара; Привличане на частно финансиране за устойчива енергия; Подпомагане развитието на местни и регионални инвестиционни проекти; Включване и овластяване на гражданите в прехода към чиста енергия.
По програмата може да кандидатства всяка публична или частна организация, регистрирана в Европейски съюз и организации в асоциирани държави с програма LIFE.
Проектното предложение съответства на една от стратегическите цели на общината – участие в инициативи за териториално сближаване и сътрудничество, включени в Плана за интегрирано развитие на община Бобов дол (ПИРО) 2021-2027г.
Общинските съветници ще вземат решение по предложението на кмета Елза Величкова на заседание на 27 януари. Тогава местният парламент ще разгледа и отчета за дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на територията за 2021 година, програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2022 г. Ще бъде взето решение и по предложение за отпускане на еднократна парична помощ за лечение на местна онкоболна жена. Предложението е подпомагането да бъде в размер на 500 лв.