Friday, May 10, 2024
HomeАктуално от днесОткриват дарителска сметка за пострадалите от пожара в Долно село

Откриват дарителска сметка за пострадалите от пожара в Долно село

Дронове ще дебнат противопожарната ситуация по границата със Сърбия

Община Кюстендил открива дарителска сметка за обезщетяване на пострадалите от пожара в Долно село. „В началото на другата седмица ще има комисия, която ще обходи имотите на пострадалите, за да бъдат оценени щетите. Един от имотите е постоянно обитаем, а други няколко имота са ползвани като вилни зони. Благодаря на всички герои на деня за последната седмица – служители на пожарната, всички горски служители, колегите от общинските звена, Организацията на хотелиерите и ресторантьорите, ПСС-Кюстендил, Балгарското туристическо дружество, всички доброволци, общински съветници и частните фирми, които прекараха десетки часове в борба с огнената стихия и снабдяваха с вода пунктовете. Това са стотици хора срещу огнената стихия. Предстои създаването на комисия от община Кюстендил, която да обходи и извърши оглед на имотите на пострадалите. Ще бъде изготвена оценка на щетите”, заяви на пресконференция градоначалникът Петър Паунов.

Той бе обнадежден, че обстановката вече е по-спокойна. “Очакваме в петък да има валежи и се надяваме до понеделник огънят да бъде окончателно потушен, за да може комисията да обходи имотите. От петък със семействата ще заработят   социалните служби. Там, където е обезопасена средата, ЧЕЗ ще възстанови захранването”, съобщи още Петър Паунов. На пресконференцията стана ясно още, че сградата на училището в Долно село е построена през 1948 г. През 2008 г. местното школо е закрито, а цялата документация и архивът са изнесени от там. Сградите на кметството и читалището не са пострадали.

В с. Ломница е изпратена водоноска, за да бъде овладян и там окончателно огънят. “Криминалистична лаборатория беше още вчера на място. Ще се направи пълен анализ относно причината, която е предизвикала пожара”, съобщи градоначалникът. Относно пожара в Сърбия, който има опасност да достигне с. Трекляно, Паунов обясни, че има реална възможност, но екипите са в готовност, доброволците също, а техниката е на разположение. При необходимост в наблюдението на ситуацията около границата ще бъдат включени и дронове.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ

ОБЩИНСКА БАНКА АД – ФЦ Кюстендил

IBAN: BG11SOMB91308442298644

Код за вид плащане:

44 51 00 (Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната)

или

44 52 00 (Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина)

ОСНОВАНИЕ: За обезщетяване на пострадалите от пожара в

с. Долно село

BIC: SOMBBGSF

 

RELATED ARTICLES

Most Popular