Огнен ад в село Петрово! Двама горски служители загинаха, трети е в болница

В общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур

Двама горски служители загинаха при гасене на пожара край санданското село Петрово, а друг техен колега е с тежки изгаряния, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. По информация на БГНЕС жертвите са от БДС – Кресна и Петрич. Трети горски служител е пострадал. Той е откаран в болницата в Сандански с обгаряния на гърба. Трагедията се разиграва около 16,30 часа.

За съжаление двама наши служители са загинали в огъня. От низов пожарът се вдига върхово. Точно как е станало, ще установяваме допълнително. Пожар, който е низов – 20 декара, широколистна гора, става върхов. Въобще някаква трагедия“, коментира в първите часове директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Предстои да се изясни дали горските служители са починали от обгазяване, или от изгаряния. Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара.

Към мястото на бедствието веднага се отправиха екипи на РДПБЗН – Благоевград, на Областната дирекция на МВР, областният управител на Благоевград и представители на Югозападното държавно предприятие.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков, който бе на мястото на пожара, каза за Радио Благоевград, че опасност за къщите и жителите на селата Петрово и Голешево няма. Тази нощ на място остават да дежурят екипи на пожарната, горски служители и полиция. Теренът е изключително сложен, а силният вятър допълнително затрудняваше работата на огнеборците.

В общините Петрич, Сандански и Кресна четвъртък е обявен за ден на траур в памет на загиналите в пожара край санданското село Петрово двама лесничеи. Отменени са обществените събития и знамената ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

Припомняме, че сигналът за горския пожар край Петрово бе подаден минути след полунощ. В сряда след работна среща във връзка с усложнената пожароoпасна ситуация в областта директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Георги Пармаков съобщи, че пожарът е на близо 20 дка широколистна гора, локализиран е и продължават действията до пълното му потушаване. По-късно през деня обаче е получено съобщението за починали двама мъже от горските служители, участвали в гасенето между селата Голешево и Петрово.