Поставят плоча в памет на революционната организация “Въртоп” в Трън

С нея се поставя началото на кампания, целяща да припомни на всички българи историята на организацията

 

Паметна плоча на създателите на революционната организация “Въртоп” да бъде поставена в района на Трънското ждрело, предлага ВМРО. Предвижда се паметната плоча да бъде монтирана в землището на село Ломница в близост до пътя за Трънското ждрело.
Инициативата е на местното и областно ръководство на ВМРО и има подкрепа от кмета на общината в Трън. С нея се поставя началото на кампания, целяща да припомни на всички българи във и извън страната историята на организацията, която възниква в отговор на терора, на който е било подложено мирното българско население от Западните покрайнини след Ньойския договор, когато се откъсват части от Кулско, Царибродско, Трънско и Босилеградско и се придават към новоучреденото Сърбо-Хърватско-Словенско кралство. На предстоящата на 28 февруари сесия се очаква Общинският съвет в Трън да даде съгласие за поставянето на паметния знак.

“Въртоп” е вътрешна западнокрайска революционна организация. Тя е възникнала в отговор на безпокойството, заплахите и насилието, на които е било подложено българското население от Западните покрайнини след Ньойския договор, когато били откъснати части от Кулско, Царибродско, Трънско и Босилеградско и се придали към новоучреденото Сърбо-Хърватско-Словенско кралство. Организацията е съществувала в периода 1924-1934 г.