Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияСъдът прекрати производството срещу пияния и дрогиран шофьор, който уби дете в...

Съдът прекрати производството срещу пияния и дрогиран шофьор, който уби дете в Бузовград

Делото срещу 57-годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост на 14-годишния Иван Седмаков, бе прекратено и върнато на прокуратурата. Причините са процесуални нарушения и противоречия в обвинителния акт.

Година и четири месеца след трагичния инцидент от 11 ноември 2022 г. в казанлъшкото село Бузовград очакванията на близки бяха, че съдът ще даде ход на делото. Вместо това бяха установени съществени пропуски в работата на прокуратурата, свързани с обвинителния акт срещу Косев.

57-годишният мъж е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 14-годишния Иван Седмаков. След инцидента мъжът бяга от местопроизшествието и часове по-късно е заловен от полицията. Направените му тестове показват наличие на алкохол и наркотици.

При старта на съдебното заседание днес това обстоятелство беше оспорено от страна на защитата на обвиняемия. Впоследствие обаче съдът откри процесуални нарушения и противоречия в обвинителния акт, поради което прекрати производството срещу Димитър Косев и го върна за преработка.

Решението предизвика гнева на инициативна група, взела участие в мълчаливо бдение в памет на Иван Седмаков пред сградата на старозагорския съд. Събралите се обявиха, че още утре излизат на протест в 8:30 ч. в София, на кръстовището на ул. „Алабин“ и „Витошка“, с искане за спешна среща с главния прокурор Борислав Сарафов.

Решението на Окръжния съд в Стара Загора може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Апелативен съд Пловдив. /БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular