С колоквиум “Пътят към Храма…” започва Църногорският събор

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ започва с колоквиум – среща на духовници, представители на културните, политическите и бизнес средите, съобщи пресцентърът на областната администрация. Форумът, организиран от неправителствената организация „Краищенско Светогорие“, ще започне на 8 юли от 16:00 часа в официалната трапезария на манастира.

Темата на тазгодишното издание на форума, избрана от неправителствената организация е „Пътят към Храма…“ . Заимствана от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“, колоквиумът цели да фокусира вниманието върху нормативните възможности за обособяване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие”.

Инициативата „Краищенско Светогорие“ е създадена през 2015 година в град Земен. Реновирани са Пещерски, Жаблянски, Горноврабчански, Пенкьовски, Леворечки, Билински и други манастири, както и на редица църкви, изграждат се нови храмове, сред които “Св. Пантелеймон” в с. Смиров дол, Земенско, множество параклиси, чешми, свети места.

Фокусът днес е върху довеждащата инфраструктура, свързващите пътища и комуникации, в това число екопътеки между знаковите храмове, за да привлекат туристи не само от България, а и от цяла Европа.

Събитието се провежда с усилията на Министерството на земеделието,  „Обединени български животновъди“ и общините от област Перник.

По време на колоквиума, организаторите от неправителствената организация, заедно с Регионален исторически музей – Перник ще представят в манастирския двор фотоизложба „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“, също и млечни продукти и производства от региона. На фиалата на Църногорския манастир маестро Мартин Пантелеев ще изпълни солов концерт – цигулка. Той ще пристигне специално от Германия, за да озвучи манастирския двор с произведенията на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне,  авторски композиции и български класически аранжименти.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ тази година ще се състои на 8, 9 и 10 юли.  Съборът се провежда с благословията на Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев. Препоръчителният дрескод за всички посетители е „Мотив Шевица“.