Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниСвятТереза Мей: По-вероятно е Англия да спечели световното първенство, отколкото да се...

Тереза Мей: По-вероятно е Англия да спечели световното първенство, отколкото да се върне в ЕС

По-вероятно е Англия да спечели световното първенство по футбол, отколкото Великобритания да се върне в Европейския съюз след Брекзит, каза британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.

Мей каза това пред австрийски таблоид след неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург, която не успя да стигне до рамка на споразумение за това как да бъде осъществен Брекзит.

Британската министър-председателка бе предупредена в австрийския град от останалите европейски лидери, че ако не направи отстъпки за търговията и ирландската граница до ноември, те са готови да се справят с “твърд Брекзит”, т.е. без споразумение, отбелязва ДПА.

“Естествено, по-вероятно е да спечелим Световната купа”, отговаря лаконично в интервюто за “Кронен цайтунг” Тереза Мей, попитана кое е по-възможно – Англия да стане световен шампион по футбол или Великобритания да се върне в ЕС, след като го напусне.

След срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира пред австрийски вестници, че “ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи, трябва да внимават да не се наранят взаимно”.

“Трябва да бъдем внимателни, като два влюбени таралежа”, каза той, запитан за напредъка в преговорите за Брекзита в днешно интервю за няколко австрийски всекидневника, сред които “Ди пресе” и “Залцбургер нахрихтен”.

“Когато два таралежа се прегръщат, трябва да внимават да не се получат драскотини”, добави Юнкер.

Лидерите на ЕС се договориха на срещата си на върха в Австрия да положат усилия за споразумение за Брекзит до следващия месец.

Великобритания плаши с Брекзит без сделка

Британският министър на транспорта Крис Грейлинг каза от своя страна пред БиБиСи, че Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение, ако неговите лидери не смекчат позицията си относно ирландската граница.

Лидерите на ЕС твърдо предупредиха премиерката Тереза Мей вчера, че ако не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската граница до ноември те са готови да се справят с хаотично излизане на Великобритания от съюза.

“Това, което в момента ЕС иска по въпроса за Северна Ирландия, е просто невъзможно да бъде прието от което и да е британско правителство. И ако те останат на своята позиция, просто няма да има споразумение”, каза Грейлинг.

“Сега се използва много рязък език, но както и друг път в края на краищата се стига до споразумение. Затова съм все още уверен, че ще постигнем съгласие”, добави той.

Изпитания за Мей и в Консервативната партия

В същото време бившият британски министър за Брекзита Дейвид Дейвис каза, че до 40 депутати от партията на премиера Тереза Мей ще гласуват против нейните планове за напускане на ЕС, предаде Ройтерс.

Той заяви в интервю за в “Хъфингтън пост”, че солидно ядро от депутатите от Консервативната партия искат по-категорично откъсване от ЕС и не са склонни да подкрепят с гласа си предложението на Мей.

Трите големи опозиционни политически формации – Лейбъристката партия, Шотландската национална партия и Либерални демократи публично заявиха, че няма да подкрепят Мей.
Ако 40 от 315-те депутати на Консервативната партия гласуват против сделка за Брекзит, основаваща се на предложенията на Тереза Мей, тя няма да успее да събере необходимия брой гласове да прокара мярката в парламента, отбеляза Ройтерс.

Мей унизена от устроената ѝ засада в Залцбург

Мей беше унизена от устроената ѝ засада в Залцбург, докато се бори да спаси плана “Чекърс”, коментира вестнк “Гардиън”, цитиран от БТА.

Британският премиер Тереза Мей беше принудена да се бори да защити своята стратегия за излизането на Великобритания от ЕС, известна като планът “Чекърс”, а с това и авторитета си като министър-председател. Това стана, след като ѝ беше устроена засада в края на срещата на върха на съюза в Залцбург, когато лидерите от ЕС неочаквано обявиха, че направените от нея предложения по въпроса за Брекзит няма да проработят, коментира “Гардиън”.

По този начин премиерът беше принудена да премине в отбрана, след като лидерите от ЕС начело с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и френския президент Еманюел Макрон отхвърлиха плана “Чекърс” и накараха твърдолинейните привърженици на Брекзит да поискат тази стратегия да бъде изоставена.

На Мей беше поставен и краен срок до октомври за уреждане на въпроса за ирландската граница и това стана само броени часове след като заяви пред ирландския премиер Лио Варадкар по време на частна закуска, че според нея ще бъде невъзможно да се стигне до компромис в подобни времеви рамки, допълва “Гардиън”.

“Индипендънт” отбелязва, че на пресконференция френският президент Макрон е дал да се разбере, че няма да приеме така наречения “сляп Брекзит” – положение, при което въпросът за естеството на бъдещото търговско споразумение на Великобритания с ЕС ще бъде уреждан не преди, а след напускането ѝ на съюза.

Изданието коментира, че тази позиция е пореден удар за Тереза Мей с оглед на това, че отхвърлянето на нейния план “Чекърс” все повече прави “слепия Брекзит” единствения възможен вариант на споразумение.

Как ЕС уби плана “Чекърс” и направи ситуацията за Тереза Мей от лоша по-лоша, гласи заглавието на коментарен материал в “Дейли телеграф”.

Това беше смърт с “хиляда прорязвания” (вид китайско мъчение), но когато Туск застана начело на последния смъртоносен удар по плана на Тереза Мей това въпреки всичко предизвика шок сред онези – които водени от илюзии на “Даунинг стрийт” – се бяха вкопчили в схващането, че планът е в състояние да оцелее.

“Това няма да проработи”, каза председателят на Евросъвета в своя характерен делови стил, “защото крие риск от подкопаване на единния пазар”.

Това няма как да е новина, при положение че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние от месеци говори, че съюзът не може да рискува да се подкопаят “четирите свободи” на движение на хора, стоки, услуги и капитали, които са в основата на единния европейски пазар, се допълва в коментара.

“Вашингтон пост” отбелязва, че вчера в Залцбург Мей се е сблъскала със стена от критики.

Изданието коментира, че британският премиер е отишла в австрийския град, за да “продаде” плана си за Брекзит, както и с нагласата да убеди трудната аудитория там, че след излизането си Великобритания ще остане толкова близо до регулациите на ЕС, че това ще позволи двустранната търговия да продължи безпроблемно.

RELATED ARTICLES

Most Popular