Михаил Рашков-Маестрото откри 80-ата си изложба на 80-ата си годишнина, обяви: Ще направя постоянна галерия в Дупница

Маестрото с Катя Йоцова

 

  • Централно място заема картина на разпънатия Исус Христос, впечатлява и „Двуликия Янус“ и еротична картина с влюбени младеж и девойка, а около тях – 63 пози от Кама Сутра
  • Ако умра, изгори ме и се качи на най-високия връх и разпилей праха. Гол съм се родил на този свят, гол искам да си отида, обърна се художникът към последната си съпруга Евгения
  • Младите таланти на Арт ателие “Дон Кези” с ръководител Елена Марулевска рисуваха върху плочките

 

Художникът Михаил Рашков-Маестрото отбеляза 80-годишнината си с изложба, също 80-ата юбилейна поред в Дупница. Картините му бяха изложени в изложбените зали в Околийската къща и Джамията и в двора пред нея. Междувременно младите таланти на Арт ателие “Дон Кези” с ръководител Елена Марулевска рисуваха върху плочките в пространството между Джамията и театъра.

Част от гостите на изложбата, вдясно е съпругата му Евгения.
Отец Костадин Бошняков извършва водосвет.

Изложбата бе открита в Околийската къща с водосвет за здраве, извършен от отец Костадин Бошняков от Крайници, който пожела на юбиляря здраве и благоденствие. Десетки гости – приятели, близки, поздравиха големия художник и пожелаха да си направят снимки с него. На събитието присъства и съпругата на Маестрото проф. Евгения Рашкова, дъщеря му Клара със съпруга си и дъщеря си Кристин, дошли от Гърция. В Джамията пък приятели и близки на Михаил Рашков бяха приготвили богато угощение – страхотна пита, омесена от майката на Георги Кацарски – Дон Кези, баница, баклава, сладки със стафиди и орехи и кекс, направени изкусно от дъщерята на художника, заедно с бяло и червено вино за всеки гост.

Младите таланти от Арт ателие “Дон Кези” рисуват върху плочките пред Джамията.
Картината с 63 пози от Кама Сутра

Сред гостите освен приятели на художника от Мало село бяха и десетки дупничани, между които Евгени и Янка Марушеви, директорът на дупнишкия музей Анелия Геренска, Мария Занева, народната певица Спаска Борисова, майсторът на пана от желязо Радослав Киров и др. Уредникът на галерията Катя Йоцова прочете приветствен адрес от името на кмета на Дупница инж. Методи Чимев към юбиляря.

Междувременно Маестрото, който е всепризнат майстор на натюрмортите с цветя, сподели пред десетките гости желанието си да направи нещо значимо за Дупница – с негова помощ и с помощта и на други художници той смята да отвори една постоянна галерия, а градът да се превърне в един по-значим център на изкуството. Михаил Рашков, който от 17 години живее в Мало село, Бобовдолско, не скри, че се гордее, че живее в това китно село с такива добри хора. Той отправи покана към присъстващите да дойдат и да се помолят в неговия параклис в двора му. За този параклис той е получил сигнал свише и въпреки че има 4 инсулта, след построяването му е в добро здраве и се труди по 10 часа на ден върху картините си.

„Ние сме най-добрите хора на Балканите, а може би и на света. Известни сме със своето гостоприемство, стара цивилизация сме, а не знаем откъде сме дошли. Бил съм на гости у чужденец, знам как се държат, а българинът винаги ще те нагости“, споделя още той.

“Не искам да бъда академик, не искам да бъда професор, искам да съм обикновен творец, който обича боята и платното и като застана пред платното, се обръщам към една икона (защото рисувам и икони) като към Бог и казвам: „Дай ми сили да направя и това платно. Обичам да рисувам, обичам дори камъчетата в България, милея за България. Искам да умра в България, да си остана тук и казвам на тази, която е до мен. Коя е поред, не зная, много съм се женил…, но е 101-вата, значи – първата: Ако умра, изгори ме и се качи на най-високия връх и разпилей праха. Гол съм се родил на този свят, гол искам да си отида. Не ме интересуват богатства”, изповяда се художникът и допълни, че който иска, може винаги да дойде в неговото ателие в Мало село – той ще го посрещне с чаша вино и чаша ракия.

В изложбата са включени 99 картини голям формат. В Околийската къща са разположени предимно натюрморти и пейзажи, изобразени реалистично, а в Джамията – абстрактна живопис. Централно място заема картина на разпънатия Исус Христос, впечатлява и „Двуликия Янус“ и еротична картина с влюбени младеж и девойка, а около тях – 63 пози от Кама Сутра. В експозицията са включени и няколко автопортрета на художника, рисувани по времето, когато е носел дълга брада.

Изложбата ще остане в залите на двете галерия до средата на м. юли.