ОбС с декларация срещу проект на МОСВ, екоминистерството възнамерява да складира боклуците от 6 общини в новото пернишко депо

 

 

Общинският съвет – Перник изразява своето несъгласие относно предложението на Министерството на околната среда и водите да внесе в Министерския съвет проект за решение, с което се допуска да бъдат използвани до 10 процента от оставащия капацитет на регионалното депо за неопасни отпадъци, като разрешава да се транспортират и обезвреждат чрез депониране отпадъци до 13 731 тона от територията на общините Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил. Това е посочено в полученото от кмета на община Перник Вяра Церовска писмо от зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, което тя прочете вчера пред местните законотворци. В него е записано още, че общината ще бъде задължена да приеме боклука на въпросните общини във връзка с изпълнeниeтo нa aнгaжимeнтa нa Рeпyбликa Бългapия зa пpeycтaнoвявaнe нa eкcплoaтaциятa нa cъщecтвyвaщитe oбщинcки дeпa, нeoтгoвapящи нa изиcквaниятa нa диpeктивaтa и c цeл дa ce избeгнe oпacнocттa oт втopo cъдeбнo peшeниe нa Cъдa нa Eвpoпeйcкия cъюз, c кoeтo ce нaлaгa имyщecтвeнa caнкция нa cтpaнaтa ни и нa ocнoвaниe чл. 26, aл. 1 oт Aдминиcтpaтивнo-пpoцecyaлния кoдeкc. С писмото си зам.-министърът уводомява кмета Вяра Церовска, чe e зaпoчнaлo пpoизвoдcтвo пo peдa нa чл. 42, aл.2 oт ЗУO. И още: «Изпoлзвнaтeтo нa нoвoтo cмeтищe нa Пepник щe бъдe дoпycнaтo дo въвeждaнeтo в eкcплoaтaция нa peгиoнaлнoтo дeпo в Дyпницa и Блaгoeвгpaд, нo нe пo-къcнo oт 31 дeкeмвpи 2019 г. Peшeниeтo щe ce пpилaгa в cлyчaй, чe двaтa peгиoнa нe ca ocигypили зaкoнocъoбpaзнo тpeтиpaнe нa oтпaдъцитe към 1 янyapи 2018 г.»

Заради въпросния документ вчера се наложи само час след края на редовното заседание на местния законодателен орган ОбС да се събере на извънреедна сесия, за да вземе становище по случая.

В отказа на ОбС – Перник да приеме битовите отпадъци на въпросните общини са посочени следните мотиви: „Депото се експлоатира от 29.12.2015 г. и на настоящия етап е изградена само една от клетките. Община Перник не е в състояние да финансира предсрочно изграждането на втора клетка. Определените от МОСВ количества от 13 731 тона значително надвишават оставащия капацитет на Регионално депо за неопасни отпадъци – Перник.

С решение на Регионално сдружение Перник се допуска предварително третиране и депониране на част от промишления отпадък, генериран от предприятия на територията на област Перник, които са изчислени до проектния капацитет на клетката.

Налице са сериозни проблеми в работата на компостиращата система, което води до увеличаване на депонираните отпадъци.

Факт е значителното замърсяване на атмосферния въздух в община Перник, на територията на която е депото. Транспортирането на допълнителни количества отпадъци ще се отрази негативно върху замърсяването на атмосферния въздух и изградената инфраструктура и допълнително ще натовари подходите към депото, които в по-голямата си част преминават през населени места.

Общински съвет – Перник счита, че на територията на Югозападен регион съществуват поне две по-подходящи алтернативи от Регионално депо за неопасни отпадъци – Перник.

Всички сме единодушни, че подобно решение на Министерския съвет не е в интерес на гражданите на община Перник и е пряка намеса в правомощията на общините, вменени им в ЗМСМА.

С декларацията категорично настояваме да бъдат защитени интересите на гражданите на община Перник, като призоваваме Министерският съвет да не предприема действия по вземане на решение за допускане използването на 10% от оставащия капацитет на Регионално депо за неопасни отпадъци – Перник, генерирани извън Регионално сдружение Перник.”