Балдево привлича с уникална църква и красиви изгреви

95-годишният Костадин Кехайов е едно от съкровищата на гърменското село

Неописуемо красив е изгревът над Балдево в 7,00 часа с ранобудните щъркели. Гърменското село крие в пазвата си невероятни красоти и е притегателно място за всички, които искат да се полюбуват на красива природа и интересни места.

Кметът на селото Илиана Гюрнева се грижи и за църквата “Свети Димитър” с идеята храмът да се превърне в дом, където християните намират спокойствие и утеха. Църквата привлича и с красивия си двор, изпълнен с цветя.

В начинанието й помага седемгодишният Стоилчо. Църквата “Свети Димитър” е построена през 1882 година и е осветена на 23 май 1883 г. По време на Илинденско-Преображенското въстание заради активното участие на местното население селото е опожарено на 16 април 1903 г., като се спасяват само жените и децата, укриващи се в църквата. Само тя оцелява с още пет къщи. По стените и входната врата още личат белези от куршумите и щитовете.

Костадин Кехайов (дедо Коце) е един от забележителните личности в селото. Той е бил кмет на село Балдево цели 30 години. Тази пролет навърши 95 години… “Нека бъде здрав и все така гостоприемен в родната му къща в селото, да посреща близки и приятели от близо и далеч, да се радва на внуци и правнуци”, пожелават му всички приятели.

Роска НОЦКОВА