Епископ Поликарп отслужи литурия за св. Паисий Хилендарски в Самоков

Храмовият свещеник отец Емилиян бе удостоен с офикията „протойерей”

За втора поредна година в Самоков света литургия по повод Деня на св. Паисий Хилендарски отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия, в съслужение с местни духовници.
Службата бе отслужена в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, където се намира и гробът на Хилендарския монах. Сред присъстващите бяха кметът Владимир Георгиев и народният представител Радослав Стойчев. По време на службата с офикията „протойерей” бе удостоен храмовият свещеник отец Емилиян.

Навършват се 298 години от рождението на св. преподобни Паисий Хилендарски и 258 години от написването на неговата „История славянобългарска“.
Родил се е през 1722 г. в Самоковска епархия. Съществуват много преки и косвени данни за това, че именно в самоковското село Доспей е роден родоначалникът на българското национално възраждане, а е починал в Самоков. Символичният гроб на автора на „История славянобългарска” Паисий Хилендарски беше издигнат по повод 250-годишнината от написването й в двора на църквата. Гробищната църква „Свети Никола“ в Самоков е осветена на 26 октомври 1861 г. В нея са били гробовете на много видни граждани на Самоков като Захари Зограф, Захари Хаджигюров и други.

Днес е запазен само гробът на последния самоковски митрополит Доситей. При строежа на къща, източно от днешната черковна ограда, е открит гроб, в който е намерен медальон с изписано името Паисий. Тази находка заедно с бележка от кондиката на Хилендарския манастир от 3 юли 1798 г. направиха този гроб основния претендент за мястото, където е намерил последен покой Паисий Хилендарски, припомнят от пресцентъра на община Самоков.